Ads 468x60px

Labels

Saturday, December 12, 2009

- Udang Besar

Semalam dan ari ni Chik Na agak kesibukkan. Tak berkesempatan nak melawat blog kawan kawan dan bercerita di blog Chik Na. Tapi Chik Na nak berkongsi gambar udang yg Chik Na dapat petang tadi. Kawan Chik Na kat Sendayan yg bagi udang besar ni... tengah pikir nak masak apa udang ni nanti..


Semasa kawan Chik Na bawak keluar dari fridge besarnya dan bagitau nak bagi Chik Na, terkedu Chik Na sebentar sebab udang ni kalau beli sendiri lebih dari RM 60 sekilogram. Bukannya bagi 3,4 ekor tapi 13 ekor.. rasanya cam lebih sekg nih.. Maunya 2 or 3 kali Chik Na masak udang nih...


Dua ekor je muat dalam pinggan lauk Chik Na... seekor udang ni nak sama besar tapak tangan Chik Na.Besar kan !!!. Anyway terima kasih banyak banyak kepada Kak Aisyah... naik segan dah pergi rumah depa ni sebab everytime Chik Na pergi mesti dapat ole-ole (dorang sekeluarga ni memang baik hati ..)





8 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya..besar betul udang ni.. nak buat sambal petai besar bebenor kan.. buat tomyam pun sedap.. bakar pun sedap.. goreng berempah pun sedap... lagi satu yg budak2 suka makan apa tu buttered prawn.. tapi lady tak reti buat buttered prawn huhu..

LiAnA said...

besarnyaa udanggg... masak lemak boleh kot.. buh pucuk paku/pucuk ubi pun sedap gak...

pak long said...

salam chik na..
buat kari udang la...pastu celor mee..jadik mee udang besaq..sedap tu chik na....lam blog pak long ada resepi kari udang rempah giling..tak nak cuba ka..

cik mas said...

uih.. bosanya udang. wat goreng tepung sedap ni.. :)

Chik Na said...

lady : terpikir gak smlm nak masak sambal petai...tapi bila lady suggest tomyam..rasa sedap gak tomyam..
hmm goreng berempah pun sedap...

LiAnA: masak lemak kuning pun sedap jugak kan... hu hu hu yang pasti hari ni still tak masak udang tu sebab ade jemputan kenduri ...

Chik Na said...

pak long : kecur mula Chik Na bila pak long sebut pasal mee udang...teringat mee udang Pulau Sayak, Kota Kuala Muda..

Nida said...

Chik Na..

Alangkah baiknya kalau udang itu dipeti ais rumahku sekarang.. akan ku masak sambal tumis + goreng kunyit jer.. namun itu hanya khayalan semata kerana di sini hanya ada udang frozen yg kecil sahaja:-)

Chik Na said...

Nida: nanti bila balik Msia, pergi borong udang besar kat pasar borong...

Teringat masa dok dubai dolu-dolu..pun hanya dapat frozen udang yang kecik kecik je..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates