Ads 468x60px

Labels

Thursday, December 17, 2009

- Selamat Menyambut Maal Hijrah 1431

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HIJRAH
Chik Na ucapkan kepada semua rakan blogger dan sesiapa saje yang menjengok blog Chik Na nih.

Disini Chik Na nak kongsi amalan di dalam bulan Muharam yang Chik Na dapat dari email:

AMALAN BULAN MUHARAM 

  •  Baca doa Akhir tahun sebelum Maqhrib, petang  30 Zulhijjah (17 Dec) , beberapa minit sebelum masuk waktu maghrib
  • Baca doa Awal tahun selepas Solat Maqhrib 
  • Berpuasa pada 1 Muharam (Jumaat, 18 Dec)
  •  8 Muharam ( Jumaat, 25 Dec)
    1. Air Mawar + Air Biasa = Dibacakan Fatehah 7X dihembuskan ke air.
    2. Embunkan semalaman. 
  • 9 Muharam (Sabtu, 26 Dec)
    1. Basuh kepala dengan AIR yang telah diembunkan.
    2. Puasa
  • 10 Muharam (Ahad, 27 Dec)

    1. Puasa
    2. Mandi Sunat 
    3. Solat sunat 4rokaat 2 salam selepas Dhuha atau lepas Zohor. Setiap rokaat baca Qulhu 15X. 
    4. Celak mata dan baca ayat dari Surah Al-Dahri/Al-Insan 
    5. Potong kuku. 
    6. Ziarah orang sakit 
    7. Ziarah orang 'Alim 
    8. Sapu kepala anak Yatim

      • Kalau saudara-mara ~ sapu depan kebelakang. 
      • Kalau bukan saudara ~ sapu belakang kedepan. 

    9. Sedekah
    10. Belanja bagi lebih
    11. Berhubung silatulrahim 
    12. Baca Qulhu 1000X 
KALAU TAK DAPAT BUAT SEMUA, JANGANLAH TINGGALKAN SEMUA....

 
"REBUTLAH LIMA PERKARA SEBELUM DATANG LIMA PERKARA"  

8 comments:

Lady of Leisure said...

selamat menyambut Maal Hijrah chik na..
semoga kita semua sentiasa diberkati Allah..

Chik Na said...

lady: sama sama lah kita yea..

alyyani said...

salam maal hijrah tuk kak mas sekeluarga gak. pagi td pun dpt sms dr ayah bagitau suruh baca doa & yasin.

tapi arini ramai yg dok tunggu nak tgk bola malaysia vs vietnam. ish2..

Ibuhani said...

salam maal hijrah....

siti murni said...

Salam maal hijrah 1431 untuk akak sekeluarga. Really good info..thanx sharing ye akak...nak cuba buat lah...:-)

rosma said...

salam maal hijrah utk cik na sekeluarga..

Hamizah said...

selamat tahun baru, Chik Na..
semoga tahun ni bertambah lg amalan kita..

syazwan safwan said...

Kak..sy ada denga ustaz mengajar..yg baca doa di waktu maghrib ngan asar tu kan..ustaz tu kata..walau waktu mana pon boleh je baca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates