Ads 468x60px

Labels

Tuesday, December 27, 2011

- Cuti pendek di Teratak Malaya

Assalamualaikum...wth,

Last Saturday, Chik Na n anak-anak ikut En. Zaidi p kursus kat Teratak Malaya di Janda Baik. Pagi-pagi lagi kami dah bertolak dr rumah sebab takut ada kesesakkan lalulintas di Lebuhraya Karak, almaklumlah masa tu cuti hujung minggu n cuti krismas. Alhamdulillah tiada kesesakkan jalanraya n dalam masa 1 jam je kami dah sampai kat Janda Baik.

Sampai di Janda Baik kami breakfast nasi lemak dulu sebelum kami check-in di Teratak Malaya. Training yg En. Zaidi hadiri bermula pukul 10 am. Lorong menuju ke Teratak Malaya ni terletak bersebelah kiri Klinik Kesihatan Janda Baik.

Pintu gerbang Teratak Malaya

Pandangan dari tempat parking di hadapan pintu gerbang
Jalan menuju ke Dewan seminar di Teratak Malaya

Di hadapan dewan seminar

Dewan seminar

Our pondok.... " Pondok Tok We Jah", didalamnya mempunyai sebuah katil queen size dan sebuah katil bujang...dan jugak beberapa extra bed :-)

Kalau tak silap Chik Na ada lebih 15 buah pondok yang terdapat di Teratak Malaya dan terdapat banyak rekabentuk yang berlainan. Cuaca kat sini jugak agak sejuk pada sebelah malam, walaupun cuma on kipas yg paling slow..maybe sbb musim tengkujuh.





Dewan makan terbuka dibahagian bawah dan surau di tingkat atas

Faiz dihadapan salah satu dari 2 buah dorm yang terdapat di sini...







Anak sungai untuk bermandi-manda...
Faiz yang baru seminggu bersunat pun tak melepaskan peluang untuk bermandi- manda di sungai... mula tu tak berani nak basahkan bajunya.. tapi after tengok Sufia dah basah kuyup, Faiz pun terlupa sekejap yg dia baru bersunat :D

Teratak Malaya di sangat sesuai untuk seminar, family day n tempat untuk percutian sekeluarga... cuma anak-anak tak puashati sebab kat bilik kami hanya ada TV tapi tak boleh tgk sbb tak de siaran...nasib baik kami bawa notebook n broadband..so anak-anak boleh tgk online upin & ipin serta apa apa citer di youtube. Sebelah malamnya kami bertiga layan citer Tangled n Smuff yang didownload di dlm lappy En. Zaidi.

Apa-apa pun kami sangat enjoyed suasana kampung Teratak Malaya ni...

Ps: sapa yg nak datang becuti kat sini kena bawa stock makanan walaupun ada kedai-kedai kopi berdekatan untuk makan-makan sebab kat dlm teratak malaya ni takde disediakan restaurant.. Nasib baik En.Zaidi book pondok sekali dengan pakej makan yg disediakan oleh pihak yang menganjurkan seminar. Juga maybe perlu bawa kettle jug untuk minum-minum air panas sbb kat pondok tak disediakan.





Monday, December 26, 2011

Flora n Fauna di Teratak Malaya

Assalamualaikum..wth

Gambar-gambar flora n fauna yang sempat dicapture sepanjang berada di Teratak Malaya. Chik Na suka landscape di sekitar Teratak malaya resort ni.

Tak tau nama apa bunga ni walaupun ada ditanam dirumah Chik Na...tapi kat sini pokoknya lebih tinggi dari Chik Na yang tak berapa tinggi nih ..

Pokok sepit udang ni ditanam sepanjang jalan nak ke dewan utama








Cik Sufia yang sibuk berpayung sepanjang berada di sini...most of the time hujan gerimis ..




Tak pernah jumpa pokok ni yang berbunga hijau...

Suka sangat di Teratak Malaya ni.... bila bangun pagi udaranya amat nyaman berserta bunyi kicauan burung dan deruan air sungai :D

Saturday, December 24, 2011

Sebulan Menghilang

Assalamualaikum...wth,

Wah!!! Lama betul Chik Na menghilangkan diri yea... tak gi mana pun, cuma agak cibuk dengan xtvt dirumah....almaklumlah lah anak-anak cuti sekolah n start 1 Dec, En.Zaidi dah balik dr bertugas di Indonesia... tu yang buat Chik Na sibuk memanjang ....

Sepanjang cuti bermula anak-anak masih sibuk dengan kelas tambahan sehingga akhir November. Selepas tu pula rumah Chik Na silih berganti dengan anak buah n cousin yg sebaya anak-anak Chik Na datang "sleep-over" di rumah... maka bertambahlah kesibukkan Chik Na ;D.

2nd week pula mama n mak datang bertandang ke rumah sebab Chik Na buat sedikit kenduri doa selamat pada 15 Dec, sebelum khatankan Faiz. Alhamdulillah Faiz dah selamat disunatkan pada 17 Dec di Poliklinik Penawar, Seri Kembangan. Faiz pun dah agak sembuh after 1 week bersunat walaupun jalannya masih tak berapa betul lagi :D.

Dan malam ni kami berada di Teratak Malaya, Janda Baik kerana mengikut En. Zaidi menghadiri kursus di sini yang bermula pagi tadi.... Kiranya short vacation bagi kamilah..maka tu la Chik Na boleh update blog ni...ada banyak masa lapang bila disini :).

oklah, nanti Chik Na update gambar Teratak Malaya ni pada next entry

Friday, November 25, 2011

- Jeita Grotto, Finalist 7 Wonders of Nature

Assalamualaikum ..wth

Kami sampai di Jeita Grotto lebih kurang 9.00 pagi. Pemandu kereta a.k.a pemandu pelancong memberi masa dlm 2 jam setengah untuk menikmati keindahan di Jeita Grotto.

Jeita Grotto terletak di lembah Nahral-Kalb iaitu 18km ke utara Beirut. terbahagi kepada 2 bahagian yang dipanggil  "Upper Grotto (cave)" dan "Lower Grotto(cave)". Jeita Grotto adalah salah satu dari 28 finalist untuk pemilihan 7 Wonders of Nature in the world tahun 2010/2011

Faiz di perkarangan Jeita Grotto

Tiket masuk  untuk dewasa lebih kurang MYR 40 manakala untuk kanak-kanak dibawah 12 tahun adalah lebih kurang MYR 22

Untuk ke "Upper Grotto" disediakan kereta kabel tetapi para pelancong boleh juga mendaki naik menggunakan jalan yang disediakan :D

Kami dalam kereta kabel untuk ke "upper grotto (cave)"

Stesen kereta kabel di bahagian "upper grotto"

Kami dipintu masuk "upper grotto"

Fain n Sufia wif abang Idham..student di Syria yg teman kami ke Lebanon

Suasana dalam "upper grotto"..gambar ihsan en.google

gambar ihsan dari en. google..kami tak boleh ambik gambar dlm gua batu kapur ini bagi memelihara struktur stalaktidnya

Terpegun dengan keindahan alam semulajadi ciptaan allah swt 

Tram yang digunakan untuk ke "lower grotto"

Tram ini juga membawa pelancong dari "lower grotto" ke pintu masuk

Untuk menikmati keindahan stalagmid di bahagian "lower grotto" kami dibawa menaiki bot mengelilingi gua batu kapur tersebut. setiap bot boleh membawa lebih kurang 10 - 12 penumpang.

gambar ihsan dari en. google

gambar ihsan dari en.google

Kami sekeluarga bergambar sebelum masuk ke bahagian "lower grotto"

Selepas ke Jeita Grotto kami dibawa pula pemandu pelancong ke Muzium Patung yang tidak jauh dari Jeita Grotto

Thursday, November 24, 2011

- Jalan-jalan Lebanon 2010 - Part 1

Assalamualaikum..wth

Hari ini pada tahun lepas, kami berada di Lebanon, jalan-jalan makan angin di sana :D. Kebetulan pula Chik Na teringat tak pernah buat N3 pasal makan angin di Lubnan ni. Semasa berada di Damascus pada cuti sekolah tahun lepas Chik Na dan keluarga berkesempatan ke Lebanon. Kami ke-sana ditemani dua orang student Msia, Idham dan adiknya. Kami bertolak dari Damascus ke Lebanon pada pukul 6am dengan menyewa sebuah MPV Hyundai..sewanya bersama pemandu n co-pilot kalau tak Chik Na adalah sebanyak 9000 SYP lebih kurang RM 630.

Perjalanan dari Damascus ke sempadan Lebanon mengambil masa lebih kurang 2 jam termasuk process pemeriksaan dan kastam di sempadan.

MPV yang kami sewa sepanjang jalan-jalan di Lebanon

Bayaran sebanyak RM 35 dikenakan untuk keluar dari Syria.

Sempadan Syria - Lebanon

Cop passport kat imigeresen semasa nak keluar dari Syria

Faiz di kawasan kompleks imigresen dan kastam Lebanon

Seingat Chik Na tiada bayaran visa yang dikenakan untuk warnagena Malaysia untuk memasuki Lubnan as long as kita tak tinggal kat sana melebihi 48 jam. Sepanjang perjanalan dari Damacus ke sempadan Syria kami melalui padang pasir tetapi bila melepasi sempadan Lebanon kami mula mendaki jalan bukit-bukau yang agak sempit. Bila masuk je negara Lebanon, Chik Na jadi kagum sebab kebanyakannya warga Lebanon memandu kereta-kereta mewah model baru seperti, Merc, BMW, Audi dan lain-lain. Negaranya lebih moden dan orangnya lebih sosial berbanding di negara Syria dan Jordan.

Faiz yg tertido sepanjang perjalanan ke Lebanon, al-maklumlah kami bertolak awal pagi..

capture sepanjang perjalanan ke Jeita Grotto


Cuaca di Lebanon pula pada masa tu tidak berapa sejuk seperti di Damascus. Dari sempadan kami terus ke   Jeita Grotto, sebuah gua batukapur yang memasuki finalist 7 wonders of nature di dunia.

bersambung....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates