Ads 468x60px

Labels

Friday, November 25, 2011

- Jeita Grotto, Finalist 7 Wonders of Nature

Assalamualaikum ..wth

Kami sampai di Jeita Grotto lebih kurang 9.00 pagi. Pemandu kereta a.k.a pemandu pelancong memberi masa dlm 2 jam setengah untuk menikmati keindahan di Jeita Grotto.

Jeita Grotto terletak di lembah Nahral-Kalb iaitu 18km ke utara Beirut. terbahagi kepada 2 bahagian yang dipanggil  "Upper Grotto (cave)" dan "Lower Grotto(cave)". Jeita Grotto adalah salah satu dari 28 finalist untuk pemilihan 7 Wonders of Nature in the world tahun 2010/2011

Faiz di perkarangan Jeita Grotto

Tiket masuk  untuk dewasa lebih kurang MYR 40 manakala untuk kanak-kanak dibawah 12 tahun adalah lebih kurang MYR 22

Untuk ke "Upper Grotto" disediakan kereta kabel tetapi para pelancong boleh juga mendaki naik menggunakan jalan yang disediakan :D

Kami dalam kereta kabel untuk ke "upper grotto (cave)"

Stesen kereta kabel di bahagian "upper grotto"

Kami dipintu masuk "upper grotto"

Fain n Sufia wif abang Idham..student di Syria yg teman kami ke Lebanon

Suasana dalam "upper grotto"..gambar ihsan en.google

gambar ihsan dari en. google..kami tak boleh ambik gambar dlm gua batu kapur ini bagi memelihara struktur stalaktidnya

Terpegun dengan keindahan alam semulajadi ciptaan allah swt 

Tram yang digunakan untuk ke "lower grotto"

Tram ini juga membawa pelancong dari "lower grotto" ke pintu masuk

Untuk menikmati keindahan stalagmid di bahagian "lower grotto" kami dibawa menaiki bot mengelilingi gua batu kapur tersebut. setiap bot boleh membawa lebih kurang 10 - 12 penumpang.

gambar ihsan dari en. google

gambar ihsan dari en.google

Kami sekeluarga bergambar sebelum masuk ke bahagian "lower grotto"

Selepas ke Jeita Grotto kami dibawa pula pemandu pelancong ke Muzium Patung yang tidak jauh dari Jeita Grotto

12 comments:

aNIe said...

Chik na...cantik2nya pemandangan dalam gua tu...sayang kan tak dpt ambil gambar...kalau tak mesti dpt dijadikan kenangan indah...

alyyani said...

tak tau ada tempat ni kak. cantik nye. kagum tgk!

kasihredha said...

cantiknya...Subhanallah.
Bila le agaknya dpt gi sini :)

ajumohit said...

Syioknya jenjalan

Ibuhani said...

bestnyer chik na dpt tgk gua grotto ni!!!!!!!! Syg x dibenarkan ambik gmbr pulak.......x ambik gambar curi2 langsung ke???? Kalau k.ani, curi2 jugak pakai handphone....hehehe...

Teratak Hami said...

Macam mana keadaan dalam gua tu agaknya? Sejuk/panas? Kagumnya dengan kebesaran Allah.

Nida said...

Subhanallah.. unik dan sungguh cantik

siti murni said...

cantik nya pemandangan kat sana..macam tu lah..besar dan agung nya ciptaan Allah swt..untung chik na..dapat tengok & alami sendiri..

Nadiah Sidek said...

oh, tak boleh ambil gambar ye

Rozita said...

Subhanallah, cantiknya pemandangan kat dalam gua tuu. Tak pernah tau pasal tempat tu. Bila laa dapat peluang ke situ..

JHaZKiTaRo said...

dah pernah pegi sana.. mmg sgt cantik.. anyway, salam kenal.. jemput singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba kembara ke 46 buah negara.. :)

Alin Marlini said...

Seronoknya dpt gi negara orang luas pandangan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates