Ads 468x60px

Labels

Friday, October 10, 2008

- Been BZ -

Again, it has been a while not updating this blog...been bz with beading project for hari raya and kids. I noticed my life is more bz since I quit my job in Nov 2006, but I enjoyed being a fulltime house keeper :). I did everything for my family.

Syukur alhamdulillah, diberi Allah swt rezeki yang berlipat ganda for my hubby so that I can stay at home. Menjadi suri rumah sepenuh masa agak memenatkan berbanding sewaktu saya bekerja dahulu tapi kepuasan menguruskan keluarga membuatkan saya tidak menyesal
bila mengambil keputusan berenti kerja sebagai pengurus di salah satu syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia dahulu. Tidak perlu lagi pening memikirkan pasal pembantu rumah, kesesakkan lalulintas ketika pergi dan balik kerja, dan yang paling penting tidak lagi mudah naik angin dengan kerenah anak-anak :). Saya menjadi seorang yg lebih bersabar.

Saya berbangga dapat meluangkan masa bersama keluarga tanpa batasan. eg: tidak perlu risau tentang kerja bila mengambil cuti dari majikan utk menziarahi org tua di kampung atau bercuti panjang sekali sekala. Amat gembira bila dipuji oleh keluarga bila memasak makanan kegemaran anak-anak & suami. Seronok dapat menghantar & mengambil anak dari sekolah sendiri disamping dapat monitor perkembangan pelajaran mereka. Saya juga mempunyai banyak masa utk diri sendiri .. melakukan hobi yg digemari, ada masa ke gym, ke spa, atau berjumpa teman-teman.

Syukur kepada Allah swt dan semoga DIA terus memberi rezeki dan keberkatan yang berpanjang kepada keluarga kami .Amin

Saturday, July 12, 2008

- Latihan Asas Perniagaan ( LAP 9) -

It has been a while from my last update.. been busy with kids and tempahan manik :)

Last week, I attended a short course, "Latihan Asas Perniagaan" from 6 -11 July at Seri Intan Port Dickson. The course was organized by Kementerian Pembangunan Keusahawanan & Koperasi (MeCD/INSKEN) and suported by MARA. It's is a good course for a person who plan to start a business and would like to be an enterpreneur in the future.

You can get a lot of information on how to start a business, which government body will help you develop your business and where to get the grant or loan for your business. The module is also quite compact and interesting. Also when you attended this course you filled so motivated to be an enterpreneur.The participant have a chance to practise what have you learned in class when the instructor form a few group for the participant to do a site survey & presented the potential business in a certain area to the class. I learned a lot of experience during the site survey when you have to face the related government bodies to get some information. To be truth, it was hard dealling with them. Our instructor said, it is part of the problem when you start your own business.

However, I enjoyed meeting with a new people with a different age & background and I had a lot of sweet memories during this course.

I suggest for the people who would like to be an enterpreneur to attend this course by MeCD. The course fee is only RM 250 including the hotel stay and 6x meals a day... it's cheap compared with the private course.

As muslim knows :

"9/10 daripada rezeki, Allah swt turunkan dalam dunia perniagaan"

and

"Berniaga adalah satu fardhu kifayah"

And to whom is already in the business, not to forget to pay the " ZAKAT" so that your business is bless by Allah swt and may your business will GROW and GROW and GROW.


Saturday, June 21, 2008

- P.Langkawi: Pulau Beras Basah

After p feeding burung helang kat one of the island, kami singgah kat P.Beras Basah untuk mandi manda selama 2 1/2 jam. Both my kids seronok main air and bergolek-golek kat atas pasir pantai yg amat halus-mulus. Sufia & Faiz ambil kesempatan buat istana pasir.

Pemandangan kat sini cantik sekali, mengingatkan saya betapa cantiknya bumi Malaysia berbanding pengalaman saya tinggal di UAE yg penuh dengan padang pasir & Istanbul yg dipenuhi hutan batu yg tak teratur (packed with the houses) ... I'm proud to be Malaysian.






Friday, June 20, 2008

- Gambar Semasa bercuti di P. langkawi


Plus Highway: On the way to K.Perlis Jetty

Island Hoping : On the way to P. Dayang Bunting

Tasik Dayang Bunting
Both my kids enjoyed during Island Hoping. Tak sangka Sufia tak takut naik bot laju semasa island hoping to P.Dayang Bunting, P.Beras Basah & tak ingat la pulak nama pulau masa p helang feeding.



Thursday, June 5, 2008

- Holiday

Salam.

Dah lama tak menulis blog ni... balik kampung & p holiday. Kedebak-gedebuk cuti sekolah dah berlalu. Sebelum p holiday on 31 May, saya kesibukkan menjahit tempahan manik. Memandangkan byk aktiviti yg nak dicatitkan sepanjang balik kampung, I just make a summary je lah.

29 May :

Bawa anak p tengok pertunjukkan "Layar Air Terbesar" di Taman Tasik Putrajaya. Sesampai di Taman Tasik, about 10 pm, org ramai dah pun berduyun-duyun, al maklumlah cuti sekolah. Lagipun pertunjukkan ni akan tamat pada 31 Mei 2008. Kami yg tinggal berdekatan pun "last minute" baru nak p tgk. Pertunjukkan takes only 15 minute tapi amat menakjubkan. Pertunjukkan ni ditayangkan 2x setiap malam. Pukul 9 & 10 mlm. Anak-anak enjoyed tgk pertunjukkan ni. Balik rumah, Sufia tak sabar-sabar cerita kat Ayah Ri.

30th May:

In the morning, bz kemas rumah sbb hubby nak balik bercuti di Malaysia. Petangnya jemput hubby kat airport and malamnya celebrate belated 7th birthday untuk Faiz yg sepatutnya jatuh on 28 May. Besday celebration ditunda memandangkan Faiz nak tunggu abah balik. Bukan main seronok Faiz sbb dapat hadiah besday Transformer & Ben 10. Walaupun besday Faiz, Sufia pun dapat hadiah jugak, anak patung Polly & anak patung Fulla ( patung barbie version Timur Tgh). Bukan main seronok dia main tukar-tukar baju.

Kek besday Faiz bergambar Ben 10. Susah payah google kat internet & print gambarnya utk ditempah di Kedai Kek King Confectionary.





31 May:

Bertolak balik kampung in law di Kota Kuala Muda, Sg Petani about 10 am. Kampung kami ni dekat ngan kampung suami Dato' Siti Nurhaliza. Memandangkan cuti sekolah, and hari sabtu pulak tu, kenderaan agak byk di Lebuhraya menuju Utara. Kebanyakkan R&R penuh sesak. Kami terpaksa menempuh 'jammed' di beberapa tempat especially near tol Ipoh & selepas tol Juru. Sampai kampung dah pukul 6 ptg.

1 June:

Dlm dok rilex-rilex, dapat sms dari Azie, tanya kami tak balik kampung Kedah ke... dia tgh picnic kat Pantai Merdeka dgn keluarganya. Pantai Merdeka ni dekat ngan rumah mak, bout 15-20 minute je. So we decide p jumpa Azie kat pantai. Azie ni kawan yg sama-sama kerja kat TM masa mula-mula kerja dulu. Selepas Azie berkahwin, dia minta ditukarkan ke utara. Sejak tu kami tak pernah jumpa cuma berhubung melalui hp or email je...maknanya dah dalam 8 tahun tak bersua muka.

2 June:

Bertolak ke Langkawi dlm pukul 10.30 am dgn kereta & park the car kat jetty. Sampai di P.Langkawi dah pukul 3 ptg. Kami tinggal di Hotel Bella Vista di Pekan Kuah. Hotel tu cantik la jugak tapi pantainya tak boleh mandi. After check in & rilex dlm sejam.. kami pun keluar ronda-ronda P.Langkawi. Plan nak p naik kereta cable kat Gunung Mat Cincang tapi sampai disana diberitahu jambatan gantung kat atas gunung dah ditutup memandangkan dah pukul 6. So kami jalan-jalan di oriental village je lah. Kami bercadang nak dtg balik keesokkan hari.

3 June:

Pagi-pagi lagi dah berkumpul kat Undewater world untuk pergi "Island Hoping" ke Pulau Dayang Bunting, Pulau Sunda & P. Beras Basah & . Anak-anak seronoknya naik bot laju. Di P.Dayang Bunting, Faiz & hubby p berdayung kereta apa tah yg dayung guna kaki tu ngan abahnya. After that we all p P. Sunda plak utk bagi makan burung Helang. Tapi disebabkan hujan burung2 helang tu tak turun bawah sgt. Dari jauh nampak burung2 tu gemuk montel sbb asyik dok fdiberi makan oleh para pelancong. Lepas tu ke P.Beras basah lak utk mandi-mandi. Pasir kat situ halus sgt ..sedap je kaki pijak. Si Sufia seronok buat istana pasir. Dalm kul 2, baru sampai balik ke mainland, lunch pastu balik berehat. After sembahyang zohor kuar balik utk naik cable car. Dlm dok beratur pjg nak naik cable car, dengar org panggil, rupa2 nya my auntie yg panggil, dia pun bercuti kat Langkawi jugak. What a small world, kat KL pun jarang jumpa, jumpa kat Langkawi lak. Anak-anak seronok naik cable car tapi Faiz kata yg Gunung Mat Cincang ni tak tinggi sgt sebab cable car tak masuk awan macam kat Genting :) .. bila dia dia cakap cam kelakar plak. After cable car, balik hotel berehat and malam nya aku kuar shopping kat pekan kuah jap ngan hubby. Ingat tak nak beli pinggang mangkuk lagi dah, tapi teruja lak ngan harga yg murah, so beli 1 set 20 pcs corell bunga plum & 1 biji Queen Anne.

4 June:

Ke Underwater World. Ingat ke menarik p underwater world ni..tapi biasa je ..cuma kelebihan sebab ader African Penguin yg kenit2 tu. Maybe sbb kami pernah p Underwater kat Shanghai yg lagi besar & menarik so rasa yg kat Langkawi macam tak menarik. After balik dari Underwater water terus balik hotel utk check-out. Kat Jetty dapat ferry pukul 2 pm, sampai kat Kuala Perlis dah kul 3pm. Semasa singgah makan kat R&R, dapat call dari adik start kul 12.01 pagi harga minyak naik RM 2.70 seliter... huwaa..Nasib baik kami balik kg & p holiday sblm minyak naik. Semasa singgah ambik cousin kat Bukit Mertajam, semua petrol pump sesak sehingga jalan2 jadi jammed. Nasib baik minyak kete byk lagi & decide bubuh minyak kat highway on theway balik KL

Sampai rumah dah pukul 1.30 pagi.

5 June:

Rehat kat rumah je

6 June:

Layan anak tgk Kungfu Panda kat GGSC Putrajaya kul 5.30 pm.

8 June:

Rumah meriah sekali sbb kakak,abang-abang ipar, anak saudara & cucu saudara datang rumah. Dah tua rupanya aku sbb dah ader cucu saudara 6,7 org he he he.Biasa la depa dtg kebetulan hubby ader kat Malaysia. Kebetulan pulak Mama & auntie singgah rumah jap sementara nak tunggu flight utk melancong ke Guangzhou pukul 5 pagi. Kiranya macam transit la kat KL kejap la.

9 June:

Penggal kedua sekolah bermula kembali, maka routine harian pun bermula balik tapi nasib baik sebab hubby still lagi bercuti so jadi co-driver je lah :)

Wednesday, May 28, 2008

- School Holiday

Tak banyak aktiviti yg dilakukan 2,3 hari ni. Memandangkan cuti sekolah dah bermula, routine harian a bit rilex walaupun tadika & sekolah agama anak-anak tetap bersekolah minggu ni. Belah petang banyak dihabiskan masa melayan anak-anak buat ulangkaji pelajaran. Sebenarnya bukan saya menyuruh anak-anak belajar tapi mereka yg sendiri nak buat revision. "Boring" kata Faiz, tu pun setelah penat main PSP & tgk cartoon :).

Minggu ni tak ke mana-mana sebab tunggu hubby balik dari Jeddah hari Jumaat ni. Minggu depan plan nak balik kampung kat Kedah & pergi bercuti di Langkawi. Selain dari tu saya jugak melayan hobi saya membaca & menjahit manik :)

Monday, May 26, 2008

- Quote of the Day

Petikan dari buku yang sedang saya baca, Ibu Kool, Bapa Hebat, hasil tulisan dari Jamilah Samian.

"Untuk menjadi seorang ibu atau bapa bahagia dan efektif, keperluan anda perlulah dipenuhi terlebih dahulu"

Friday, May 23, 2008

- Thursday aktivity

Hmm ...nak tulis aper yea hari ni. As usual after send my kids to preschool & Sek. Agama, I go to Fitness First :) to keep my health healthy :). Malas nak join class aerobic or mind & body studio class (pilates, yoga & etc), so I decide lari je atas treadmill about 1/2 hour. After that buat simple exercise & rilexkan diri kat steam room. After taking my bath, balik rumah tgk CSI.

hmm..apa lagi yea... oklah cerita pasal aktivity semalam. Haa...semalam berjaya menyiapkan jahitan manik design baru yg ideanya saya dapati dari fotopages noramanik. Bila dah siap hasilnya menarik sekali, teringin nak buat untuk baju anak dara plak.

After siapkan baju, dapat sms dari my niece yang tinggal kat B.Puchong nak datang belajar macam mana nak create fotopages account and buat iklan kat situ. So around 4 o'clock, my niece datang & ajar dia macam mana nak create acct & buat iklan. My niece ni baru je grad diploma in Business Study (if i'm not mistaken) from KUIM. So disebabkan tak dapat kerja lagi, she decide to build up a small business from home .. jual Kek Batik & Dadih. Sedap jugak kek batik my niece ni .. .. he he he tolong buat iklan la plak...Sapa-sapa yg tinggal around Puchong boleh la tempah kat my niece ni at http://yasminkekbatik.fotopages.com

Dalam dok tgh ajar my niece dapat call from Honda suruh ambik kereta yg dah siap repair. Alhamdulillah, tak payah la guna kereta adik dah. Kebetulan my niece datang drive sendiri, so ajak dia p hantar saya kat Honda jap...nasib baik dia datang ...he he he ..tak payah la ambik teksi p ambil kereta. Sampai kat Honda dah dekat kul 6 ptg, nyaris pusat service tu tutup. After dah settle ngan Honda, terus ambik my son from school plak. Sampai rumah dah dekat maghrib. Sembahyang and take a lite dinner. Memandangkan smlm hari Khamis, around 8 o'clock terpaksa la plak keluar hantar my son to Kumon class. Then pick up my brother kat LRT station sbb pinjam kereta dia untuk hantar anak sekolah. Balik rumah jap, then keluar ambik my son balik dari Kumon class plak..sampai rumah dah dekat pukul 10 mlm.

That is part of my routine since I opt to be a full time house maker :). But I didn't regret it, I'm enjoy being a full time mother & a wife. I always bersyukur coz I'm among the lucky one who can opt to be at home with my kids in these materialistic world.

Thank you very much to my lovely husband.

Wednesday, May 21, 2008

- Bawa Kete Manual

Hu hu hu ..hari ni bawa kereta macam budak baru belajar bawa kereta sebab dah 5-6 tahun tak bawa kereta manual, rasa kekok & kelam kabut dibuatnya. Terpaksa la bawa kereta adik sebab kereta sendiri kena hantar workshop. Nape yea??? Last week masa kelam kabut nak p baking class kat Hotel Crowne Plaza terlanggar pagar rumah sendiri masa reverse kete tersebut. Tu yang buat rasa terkilan sangat sbb bukannya accident on the road. Cepat-cepat called hubby kat Jeddah bagitau, nasib baik dia tak marah :)

Ni la rupa kereta yg terlanggar pagar tu.



Pagi tadi bawa p Honda untuk repair, service consultant estimated dlm MYR 780 untuk betulkan balik kemik tu & cat balik bumper and bonet...hu hu hu ... terpaksa la buat jugak, takkan nak biarkan kemik selamanya. Nasib baik paling lama pun kereta kat workshop hanya 2 hari, kalau tak jenuh la nak hantar & ambik anak sekolah guna kereta adik.

Nak cerita pasal baking class last Saturday, class tu sebenarnya dianjurkan oleh "Women Weekly Magazine" dengan kerjasama Electrolux & Hotel Mutiara Crowne Plaza. Chef Raimi yg ajar tu pakar pastry yg pernah memang anugerah. Kami diajar step-by-step cara buat 3 jenis kek; Chocolate Mud Cake, Pomegranettos Cheese Cake & Dried Fruit Frazipan. Yang bestnya class ni class "hands-on training". Dah la feenya murah, kek yg kami buat boleh bawa balik plak tu. Lagi menarik dapat voucher spa & goody bag lagi. It was so fun and I'm so happy coz get to meet and know a few new friends. Tak dapat nak share gambar2 masa belajar & rupa kek tu sebab bawa camera yg lupa nak charge. Harapnya my team-mates email la nanti gambar-gambar sepanjang class. Nanti kalau dapat gambar-gambar tu, I will share kat blog ni.

Tuesday, May 20, 2008

- Salam Perkenalan

Assalamualaikum..wth,

Salam perkenalan saya ucapkan kepada kawan-kawan yg melawat blog saya. Actually blog ini adalah kesenimbungan dari blog sulaman manik saya di fotopages, http://arissaputri.fotopages.com

Tujuan utama untuk mewar-war blog sulaman manik tersebut. Anyway, I will also share some of good thing with u all.

Thank.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates