Ads 468x60px

Labels

Tuesday, May 29, 2012

- Bandaraya Taipei

Assalamualaikum..wth

1st day kat Taipei, kami keluar jalan-jalan sekejap..  just to have a glance thru of Taipei City Center. Bandaraya yang bersih dan rakyat jelata yang sungguh berdisiplin dan mengikut undang-undang. Nak naik METRO (LRT la kalau tempat kita) or bus they all beratur elok je. Pejalan kaki hanya melintas di laluan pejalan kaki dan hanya akan melintas bila lampu pejalan kaki hijau walaupun di jalan-jalan kecil. Mereka tak lintas jalan selagi lampu tak hijau walaupun tiada kenderaan di masa tersebut. They all ni amalkan "green life sytle" sampah sarap kena sort betul-betul before buang, pergi pasaraya kena bawa beg recycle sendiri. Kalau tak bawa beg kena la beli beg plastik or beg recycle...and almost of them memang bawa beg sendiri :D







Pemandu-pemandu di Taipei pun agak berdisiplin....tiada bunyi hon sana-sini seperti di negara China, tiada yang memotong sesuka hati di sana sini. Pengguna kereta diwajibkan memakai tali pinggang keledar tak kira samada pemandu or enumpang di bahagian depan or belakang :D




Bicycle for hire ada merata tempat di Taipei City Center




 Taipei 101 Tower... kami tak naik lagi ke bahagian observation sebab keadaan cuaca yang hujan gerimis dan mendung.


Warga kota yang berdisiplin.. beratur di Metro dan bus station. Nak naik or turun dari platform METRO pun they beratus elok je. Menurut En. Zaidi, public transportation di Taipei ni very efficient. Kalau METRO service masa peak hour in between train dlm 3-7 min n masa off-peak pula 5-10 min. Bas pun lebih kurang macam tu juga.


Tuan blog pun nak interframe jugak ..he he he... berlatarbelakang 101 Tower yg hujungnya dilindungi kabus

17 comments:

kasihredha said...

taipei 101 tower tu akak x leh ambik gambar sebab sebahagian baguanan dlm awan pastu kamera hp pulak time tu.

Ayu Katerina said...

oh isteri en zaidi ke.. ingat siapala tadi follow blog kita haha selamat dtg ke taiwan.. jgn bg credit byk2 sgt kt taiwan ni kak.. kang dpt pemandu teksi hala2 f1.. rasa nk putus nyawa kekekekeke

salam dari saya.. :)

TeacherAzimah said...

Askum chik na... Bestnya dapat pegi taipei, teruja sy baca blg chik na :-) berapa lama dok sana? Harap 1 hr nnt sy pun dapat ke sana.. Chik na, sy nak kirim fridge magnet taiwan blh ke? Hehe...

Nadiah Sidek said...

tertarik dengan cerita chik na tentang taipei

Ibuhani said...

bersihnya bandar dia.....kenderaan pn x byk sbb dia org suka guna public transport ke?

siti murni said...

Bersih & hijau..betul tu. tengok pun teratur je.

chik na..harusss yer naik Taipei 101 tu...tunggu cuaca elok sikit..mesti best..

OneSimpleMother said...

sufia makin besar makin iras kak ina.. lagi2 bila pakai tudung. :)

CT said...

wow bestnya..bila ada peluang kesini pulak ya....hope ada rezekinya..

Nida said...

Kadang2 sedih kan Chik Na bila melihat bangsa sendiri yg agak sukar utk berdisiplin... terutama atas jalan raya.. :(

Chik Na said...

kasihredha: Chik Na harap cuaca berubah terang benderang la sblm we all balik msia, hari hari mendung je... x kena gaya naik 101 tak boleh nak ambik gambar dr atas

Chik Na said...

Ayu Katerina: nanti boleh la Chik Na tanya tips pasal Taiwan kat Ayu nanti..

Chik Na said...

Teacher Azimah: Dok sini sampai lebih kurang 2 minggu... insyaallah kalu Chik Na jumpa fridge magnet tu..chik na belikan..so far tak keluar sopping lagi :D

Chik Na said...

Ibuhani: Maybe sebab weekend, org tak berapa ramai keluar kut

Chik Na said...

siti murni: Taipei 101 tu memang reserve nak naik :D

Chik Na said...

one simple mother: Abg zaidi kata Sufia macam rupa dia...:D jeles la tuh

Chik Na said...

CT: Insyaalah, moga allah beri rezeki buat CT

Chik Na said...

Nida: Tu lah... susah nak membudayakan sesuatu yg baik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates