Ads 468x60px

Labels

Wednesday, April 21, 2010

- Power Steering Pump Belt

Pagi tadi semasa Chik Na jemput Faiz balik dari sekolah KAFA, tiba-tiba je kereta Chik Na bunyi pelik. It's happen bila Chik Na pusing steering buat sharp turn masa nak parking... suspen sangat sebab bila Chik Na try turn ke kiri dan ke kanan bunyinya agak kuat dan nyaring. Masa nak kuar parking pun bunyi jugak.Nak bawa kereta masa nak balik rumah pun takut..manalah tau tiba-tiba jadi apa-apa plak kat jalan.  Tapi masa memandu kat jalan tak bunyi lak. Dalam hati berkata-kata " masa En. Zaidi tak de ni lah benda-benda can gini nak jadi." Faiz siap pesan kat Chik Na supaya bawak kete perlahan-lahan je.

Masa nak masuk gate parking kat rumah pun bunyi jugak. Disebabkan risau, terus Chik Na call mekanik kat Global Amity dan cerita pasal kereta Chik Na tu .. perasan lak bukannya kereta Chik Na tapi kereta En. Zaidi lah..he he he... tapi sejak beli Chik Na lebih paham pasal kete nih sebab Chik Na yg  lebih banyak memandunya dari tuan nya tuh.. melalut plak.

After discuss ngan mekanik, Chik Na decide nak pergi check tengahari after ambil Sufia dari kindie. Chik Na sampai Global Amity dalam pukul 1 tghari. Alang-alang dah pergi service center, Chik Na minta mekanik check sekali battery kete sebab kadang pagi kete susah nak start. After setengah jam, mekanik call bagitau (padahal Chik Na ade kat customer lounge di tingkat 1 he he he) masalah bunyi tu disebabkan Power steering Pump Belt , tepinya dah koyak-koyak...dan bab susah nak start tu disebabkan voltage battery dah low... Apalagi terpaksa la Chik Na suruh depa tukar apa yang patut..

 Q number yang ke 45..mak aii mula tgk nombor tu ingatkan kena tunggu lama rupanya dlm kul 3 pm kete dah siap :-)

Sufia yang kebosanan sedang melukis kat scrapbooknya

Disebabkan curious nak tahu rupa power steering pump belt tuh..Chik Na google kat tenet ..Ni la rupanya...... gambar ihsan En. google

14 comments:

alyyani said...

saya pun kak mas, kalau jd apa2 kat kereta mmg cuak. bila bunyi2 pun dah risau. mujur kak mas cepat detect kan? sufia tu nasib baik ade keje nak buat kalau tak bosan la dia. :)

Hamizah said...

hahaha samalah dgn saya chik Na..pandai drive je,bab servis semua hubby kena buat..

Kapten said...

adeh. banyak habis kos repair?
huhu

Lady of Leisure said...

macam mana lah lady nanti bila dah boleh drive.. hehe

Ibuhani said...

keta k.ani pun dah start bunyi2 ni masa cornering....takut gak sbb slalu travel balik pilah - bangi ni....

Chik Na said...

alyyani: memang cuak sebab unyinya menyebabkan sume org keliling pandang kete chik na

Chik Na said...

Hamizah: sejak selalu berjauhan ngan hubby ni da banyak chik na pelajari pasal kete ;-)

Chik Na said...

Kapten: Nasib baik kosnya cuma RM 60 je...kalau tak lari budget bulan nih :-)

Chik Na said...

Lady: jgn risau.. bila bunyi je apa-apa cepat cepat bawak p service center..lagipun hubby lady kan ada, so sure dia akan buat sesuatu :-)

Chik Na said...

Ibuhani: Baik pergi check, bimbang kut-kut yg bunyi-bunyi tu yg akan menyebabkan accident nanti...

Nida said...

Nasib baik sempat hantar bengkel.. kalau tak mesti lagi banyak kena charge..


p/s: Mil Nida masih tiada perubahan.. :(

LiAnA said...

kekeke cuakkan kalau keter ni bunyi pelik2.. time tuan punya ada takde lak buat perangaii.. ;p

siti murni ishak said...

sy pun sama chik na...keta kalau dah start kuarkan bunyi pelik2 tu mula la saya menggelabah biawak...cepat2 hantar workshop...tanak breakdown tgh2 jln....

eynda said...

Risau kan kalau kete buat hal...sebab kita kemana -mana pun bawak anak...eynda pun hari tu kete macam2 hal jadi..alhadulillah lepas repair dah selesa bawak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates