Ads 468x60px

Labels

Thursday, April 8, 2010

- Ketika Cinta Bertasbih

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta
(lirik lagu Ketika Cinta Bertasbih by Melly Goeslaw Feat Amee)

Memandangkan cerita atau buku ni agak popular dan ramai juga blogger yang beri komen menarik pasal cerita ni maka Chik Na pun teruja juga la nak baca dan tengok movie Ketika Cinta Bertasbih nih.  Sebelum tengok cerita ni Chik Na beli dulu kedua-dua episode bukunya kat MPH Alamanda.  Dah sebulan lalu Chik Na baca bukunya tapi baru minggu ni Chik Na berkesempatan menonton DVD copy cerita ni.

Bagi Chik Na jalan cerita dalam buku Ketika Cinta Bertasbih lebih menarik dari menonton movienya. Rasanya bila dlm movie, banyak cerita yg telah diringkaskan...tapi kalau tak diringkas ceritanya maunya kena tgk movie sampai 6 jam kut ... Nak habiskan 4 jam setengah pun sampai 2,3 kali Chik Na sambung tengok citernya.


Kepada yg belum menonton atau membaca bukunya, ia mengenai seorang mahasiswa Al-Azhar University yg  gigih. Terpaksa menghabiskan degreenya dlm masa 9 tahun kerana terpaksa menyara ibu dan 3 adiknya yg berada di Indonesia dengan menjual bakso dan tempe di Kota Cairo selepas kematian bapanya. Diselitkan juga sedikit kisah percintaan yg berlandaskan keislaman.

14 comments:

IdzaLia said...

mcm best citer ni kak..
Lia try carilah.. nak tau cerita ni sedlmnya..

Lady of Leisure said...

lady dah beli tapi baru baca beberapa helai je hehehehe...

Chik Na said...

IdzaLia: bukunya boleh cari kat mana mana MPH or poular kut, movienya tak sure sbb yg kat rumah akak tu adik akak yg bawa balik

Chik Na said...

Lady: dah beli bacalah cepat...

zarin said...

i suka citer ni:-)
i ni memang lagi suka baca buku kot dari tengok movie dia..eh, chik na dah baca ayat2 cinta?itu pun i nangis bila baca

Chik Na said...

zarin: lum baca lagi ayat ayat cinta tu, memandangkan zarin dah rekomen nanti Chik Na cari di pasaran ;-)

LiAnA said...

dah beli buku ni lama.. tp tak baca2 lagi.. mood belum marilah huhu

Ibuhani said...

suka dgr lagu dia......betul ke org kata citer dia mcm citer Ayat2 Cinta?

azi said...

nak kena gi carik jugak..ari tu dah jumpa kat popular tp tak sempat rembat sbb nak cepat...

Chik Na said...

Liana: dah beli kenalah baca ;-)

Chik Na said...

ibuhani: tak tau nak compare ngan citer ayat-ayat cinta tu sebab chik na tak beli bukunya or tengok pun lagi movienya.... yg pasti touching jugaklah

Chik Na said...

azi: beli beli jangan tak beli ;-)

Nida said...

Nida pernah tengok youtube Melly Goeslaw menyanyi sambil pegang anak anjing.. tapi bukan lagu ni...

Anonymous said...

Между прочим, не зря blogonews называется местом для сбора всего самого увлекательного. [URL=http://blogonews.net]Интересно почитать[/URL] - безусловно верное название ресурса.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates