Ads 468x60px

Labels

Monday, October 26, 2009

- Further Study

Masa open house rumah kawan Chik Na 2,3 minggu lepas, kawan Chik Na yang jadi lecturer kat UiTM tu sibuk dok hasut Chik Na buat master kat UiTM. Dia kata now ni kat UiTM dah boleh buat master by coursework instead of research...senang sikit nak grad katanya.
Antara hasutan yang terngiang-ngiang di telinga Chik Na ni "buat la master .. dah ade master nanti, jadi tutor, tak yah jadi full time lecturer, buat part time je , 2 - 3 jam seminggu, gaji lumayan gak dari dok saje saje kat umah...."

So 2,3 hari ni dalam kepala otak Chik Na ni asyik dok pikir pasal nak further study lagi. Masa kerja dulu pun pernah terpikir nak buat MBA sbb dulu di TM Chik Na banyak buat kerja kerja pengurusan daripada kerja kerja technical. Now ni nak kena buat MEng or MSc kalau nak jadi lecturer. Chik Na rasa jadi lecturer ni tak sesibuk masa Chik Na kerja dalam dunia korporat dulu :). Rasanya lah ..

Bila pikir lagi dan lagi ... menarik gak cadangan kawan Chik Na tu. Bukannya sebab gaji lumayan tapi sebab utamanya at least Chik Na dapat menghilangkan kesunyian Chik Na ni bila dok rumah sorang sorang masa anak anak pergi sekolah dan kalau En. Zaidi balik kerja di Msia nanti leh la Chik Na support perbelanjaan rumahtangga nanti sebab for sure gaji yg dinikmati sekarang akan jadi suku aje...

Semalam semasa En Zaidi call dari Damascus, Chik Na menyampaikan hasrat Chik Na untuk belajar lagi .... dan En. Zaidi menyokong sepenuhnya cadangan Chik Na.

Hmmm... tapi mampukah Chik Na bergelar student balik ..banyak yg nak kena consider antaranya:
  • 1st yg terpikir ....nanti anak anak can ne nanti... (boleh rasanya sebab they all dah besar besar)
  • anak anak nak dok ngan sapa time Chik Na p class ( nursery la jawabnya ..or cari maid)
  • Nak buat full time or part time?
  • boleh ke handle rumahtangga dan anak anak sambil belajar??? Insyaalah boleh, nak seribu daya tak nak seribu dalih....ibu ibu lain ader yg kerja sampai malam pun boleh gak belajar .. kan???
  • Nak study kat mana?? UiTM, UKM or UPM... ( universiti ni semuanya dalam lingkungan rumah Chik Na..tak jauh rasanya)
  • mampu ke nak ingat balik ape yang dah belajar lebih 10 tahun dulu ..hu hu hu ..elecronic, digital system, micro computer, machine, electromagnetic ... mencabar minda jugak nanti nih
  • kos pembelajaran ??? bape universiti fee untuk buat master engineering now ni yea.. kalau tak silap boleh ambik duit kwsp, acct 2, or buat pinjamam pelajaran or guna duit simpanan yg ade (sayangnya nak guna he he he he) or last option mintak bantuan BIASISWA dari En Zaidi la jawabnya
Apa apa pun idea ni masih dalam kotak pikiran Chik Na lagi ...

3 comments:

alyyani said...

k.mas, alya sokong sgt k.mas nak further study. tambah2 kmas dok umah & anak2 da besar. adventurous skit kan? bestnye. cikmas doakan alya lak menyusul nanti eh. tp ACCA la. target umo 30 bila anak da besar skit. sebab belaja ni besar gak komitmen nye. tak kira full time or part time.

Chik Na said...

Alya: terima kasih di atas sokongan Alya :D

ps: K.Mas dulu pernah gak bercita cita nak jadi accoutant tapi ntah can ne jadi engineer lak ... kekekek

azi said...

Na...buat la kalau yakin boleh...jgn pk lama2 sbb nanti lagi berserabut...jd cam aku..hahha..plan tinggal plan ja..tp tak pa semua alloction tu pi kat anak2....kalau dah decide yes....kena la start mengorak langkah.....wish u all the best!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates