Ads 468x60px

Labels

Wednesday, June 27, 2012

Taipei 101 Observatory, Taipei

Assalamualaikum wth,

Hari ni Chik Na nak sambung cerita jalan jalan Taipei. Sebelum kami pulang ke Msia tempohari, kami berkesempatan ke Ruang Tinjau Taipei 101. Kami keluar rumah sebaik saja solat zohor dengan menaiki teksi. Kalau tak silap Chik Na tambang dari rumah ke Taipei 101 Mall lebih kurang NTD 155. Taipei 101 Mall ni macam KLCC la... deretan kedai didalamnya semuanya dari butik butik berjenama. Sebaik saja sampai di Taipei 101 Mall, kami terus ke tingkat 5 dimana disitu terdapat booth tiket untuk ke ruang tinjau Taipei 101.

Taipei 101.. 

Depan pintu masuk Taipei 101 

Butik-butik di Taipei 101

Tiket booth at 5th Floor : Cik Sufia n abah tengah beli tiket :D

Harga tiket untuk ke ruang tinjau Taipei 101 ialah NTD 450 bagi dewasa (lebih kurang RM 45) dan NTD 400 bagi kanak-kanak. Alhamdulillah, kami tak perlu beratur panjang untuk menaiki ke dek tinjau Taipei 101.


Lift hanya mengambil masa 37 saat untuk sampai ke tingkat 89 dari tingkat 5. Berdengung jugaklah telinga Chik Na sekejap. Lif  Taipei 101 ni pernah diiktiraf sebagai lif yang terlaju di dunia dgn kelajuan 1010/ min oleh Guinness Record pada 2004. Taipei 101 juga pernah diiktiraf sebagai bangunan tertinggi di dunia di antara tahun 2004 - 2010 dengan ketinggian 508m. Direka supaya tahan gempa bumi dan ancaman typhoon




Disediakan binocular, masukkan syiling NTD 20 untuk meneroka bandaraya Taipei :D

Bandaraya Taipei yang padat..dilihat dari Taipei 101 Indoor Observatory

Actually ada 2 bahagian ruang tinjau di Taipei 101, Indoor Observatory di tingkat 89 dan Outdoor Observatory di tingkat 91.  Pada hari kunjungan kami, ruang tinjau outdoor di tutup kerana cuaca yang tidak begitu baik :(.




Di Taipei 101 juga terdapat "wind damper" atau peredam angin terbesar di dunia yang terdapat di tingkat  88. Kami tak lama di ruang tinjau Taipei 101 disebabkan kami mengejar masa untuk ke tempat lain pula...

5 comments:

Murni Alfathunnisa said...

Entri yang ditunggu-tunggu..taipei 101!

tak dapat pegi, dapat baca pengalaman & tengok gambar2 kat blog chik na pun syukur alhamdulillah...

padat jugak kota taipei yer...

Rozita said...

Unik bangunan ni..sekali pandang macam pokok buluh..

Sue said...

perrghh! mmg nampak padat!

Cinta Misteri said...

37 sec only to next 84th floor? giler laju... dah mcm solero shott.

*hero u cute laaa, dagu dia berlekuk

Ibuhani said...

Padatnya Taiwan!Cntk Taipei 101nya design bangunan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates