Ads 468x60px

Labels

Friday, January 14, 2011

- Muffin Banana Carrot

Banana Carrot Muffin
Ari ni buat muffin pulak... sungguhlah rajin Chik Na ni kan.... he he he puji diri sendiri plak. Bukannya rajin sangat tapi disebabkan pisang yg neighbour bagi tu banyak lagi..terpaksa la Chik Na merajinkan diri buat muffin nih.... kalau tak nanti masuk En. Tong la jawabnya pisang tu. Nak makan direct, tak sedap sangat..sedikit kelat.
Gebu dan sedapppp
Resipi ni Chik Na ambik dari blog Potret Kasih. Terima kasih banyak-banyak Pn. Wana Yusuf kerana share resipi muffin yang sangat sedap ini. Suami dan anak-anak Chik Na sangat sukakan muffin...cuma Chik Na tambahkan ground almond 1/2 cawan dan almond flake 1/2 cawan. Dah buat 1 adunan, bila makan rasa sedap.. Chik Na buat lagi  1 adunan...
n moist.....

Banana And Carrot Cinnamon Muffins (Sumber asal: Dapur Inahar )
Ingredients
3 very ripe bananas (kita guna 8 biji pisang emas)
125ml vegetable oil
2 eggs
250g plain flour
100g caster sugar
½ teaspoon bicarbonate of soda
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon cinnamon
1 cup grated carrot
1/2 tsp salt
Method
1. Preheat the oven to 200ºC/180ºC fan oven/gas mark 6 and line a 12-bun muffin tin with muffin papers.
2. Mash the bananas and set aside for a moment. Pour the oil into a jug and beat in the eggs
3. Put the flour, sugar, bicarbonate of soda and baking powder and cinnamon into a large bowl and mix in the beaten-egg-and-oil mixture, followed by the mashed bananas.
4. Fold in Carrot and then place equal quantities in the prepared muffin tin and bake in the oven for 20 minutes.
5. Cool in the tin for 5 minutes before removing to cool completely on a wire rack.
mintak maaf resipinya dalam bahasa omputih sebab Chik Na malas nak translate ke Bahasa Melayu


pas kat zuha..jiran chik na a.k.a classmate a.k.a opismate :)

Memandangkan terbuat lebih muffin nih... Chik Na share rasa sedap muffin ni dengan sahabat Chik Na dan jiran yg bagi pisang ni :)

5 comments:

zarin said...

belum pernah lg mkn banana carrot muffin ni..nanti nanti boleh cuba laaa..hmmm tkde ke org nk bg pisang free jugak ni ;-)

Chik Na said...

zarin: cubalah zarin...memang lajat bangat ;-)

Nida said...

salam Chik Na..

comelnya bekas muffin tu... menjadikan muffin itu nampak sangat sedap.. :)

p/s: kena cuba ni

siti murni said...

Banana muffin..i loike, nmpak sedap sgt! suka taw chik na..tapi tk pernah nak buat sendiri, tak tau pun macam mana nak buat..lepas ni boleh la try guna resipi yg chik na kasi tu...mekacih..:)

LiAnA said...

kalau ku jd jiran chik na pun mesti dpt rasa muffin ni kan wakakaka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates