Ads 468x60px

Labels

Thursday, July 1, 2010

- Hatiku tengah membara

Chik Na tengah sakit hati bila tengok statement bank untuk loan rumah... bayangkan dah 4 tahun bayar, bila calculate balik, around 55k kami dah bayar untuk interest ,sedangkan untuk prinsipal baru bayar dlm 11k je... sakit tul hatiku ini... nasib baik tak ikut suggested amount tuk buat loan .. kalau tak lagi banyak kena bayar interest. Maka bertambah laa kaya bank yg kami guna khidmat tuh.. tu yg asyik profit je bank-bank nih. Dan imagine berapa banyak lagi kami kena bayar interest kat bank sehingga selesai bayar hutang rumah. Yang tambah sakit hati bila calculate lagi.. jangka selesai hutang semasa kami sign agreement sepatut Oct 2027 tapi disebabkan BLR dah naik beberapa kali sepanjang tempoh 4 tahun ni,, kami kena bayar sampai May 3032.. lama tuh..another 5 years difference. Dan yg tak sedap hati lagi..dengar khabar BLR akan naik lagi by September akan datang..

Mission Chik Na by minggu ni nak pergi jumpa officer bank yg jaga akaun rumah we all dan mintak kurangkan interest rate..kalu dia tak mau kurangkan current interest rate at 6.25% tu, Chik Na plan nak refinance rumah tu ngan bank lain sebabnya currently kebanyakkan bank offer interest at  BLR-1.8% which is equal to 4.25% ... boleh la jimat 2% interest. Nampak macam kecik je 2% tu tapi kalau dikira bahagi darab dan segalanya dlm masa 15-20 tahun..jumlahnya menjadi 5 angka...base on calculation Chik Na yang bukan akauntan ni..kalau Chik Na refinance at 4.25%, Chik Na dapat jimat dekat 70k... sapa nak bagi 70k kat kita kan!!!!!

Sesekali kita kena tengok dan kaji statement bank yg kita dapat.. sesungguhnya as customer kita kena bijak menguruskan kewangan kita.. banyak cara yg kita boleh buat untuk kurangkan interest dan cepat langsaikan loan rumah.. but we need to learn and learn and listen and listen to the expert.

hmmm.. apa la Chik Na membebel pasal finance pagi-pagi ni.. baik breakfast then pergi bank cepat-cepat...harap officer bank dapat memberi kerjasama ;-)

12 comments:

Ya ALya said...

semoga berjaya chik na....

Ya ALya said...

semoga berjaya chik na....

kak mas said...

kak ina loan dgn bank mana? kitorg tk nah dptla pulak bank statement psl rumah ni so far.. tk nah kira pun bape dah byr tuk interest..

kakcikseroja said...

RM70k tu.. boleh beli rumah sebiji lagi, kan? (Adoi.. bila lah boleh bebad dari hutang??) :(

baby berry said...

bank kaya sb kita la hehe..me pun ada wat loan gak..kdg2 rase byr punya belambak..tp jalan yg interest je tuh..adesshh.

Ibuhani said...

Chik Na pakai bank mana utk housing loan tu? Tp tulah kan....x ambik x der umah pulak nanti...hmm...terpaksalah bayar w/pun tahu interestnya tinggi....mana2 bank pun sama jer chik Na.... :(

chekna said...

biasalah bank.. camtu la diorg dpt income...
salam kenal ye... i follow..

siti murni ishak said...

Yes...refinance..langkah bijak! BLR akan naik lagi. Sebagai customer..kita boleh survey semua bank..pilih the best rate. 2% tu banyak tau chik na....
klu tanak susah hati dgn BLR..chik na try la survey islamic financing.

Hamizah said...

sebab tu lebih untung amik islamic financing..

alyyani said...

ye kak, tu pasal bank soh buat loan maximum sampai 35tahun. so diorg makan interest gila2. bole mintak kurangkan interest ke kak? better refinance balik. ramai yg buat gitu. skang tgh offer interest rendah. tambah lak BLR tgh tinggi ni, better refinance. mcm bayar berbijik rumah dibuat nya kan? eh cakap je pandai, rumah sendiri pun takde lg, ;)

Nadiah Sidek said...

yup, 2% mcm sikit..cuba kira..mmg byk tau

Emy Amir said...

betol kak mas!..loan rumah la yg paling sakit hati nengoknyer....tak habis2 membayo kan interest...

good luck kak mas! 2% memang banyak boleh jimat okay...huhuhu ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates