Ads 468x60px

Labels

Tuesday, June 29, 2010

- Pengat Pisang

Kami tengah menikmati pengat pisang ;-). Kalau family En. Zaidi depa panggil serawa pisang ;-)


Pisang yang dibawa oleh mama Chik Na masa akhir cuti sekolah ni di tanam di tepi rumah keluarga kami di Kota Bharu. Org kelate panggil pisang kebatu ..oleh negeri lain panggil apa..Chik Na tak tau. Hampir terlupa pasal pisang ni..almaklumlah diperam dlm kotak kat bawah meja di dapur. Nasib baik masa nak cari something kat dapur ternampak kotak peram pisang nih...

Tak mau tulis panjang lebar dah ..nak makan pengat pisang.. ;-)

14 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya pengat chikna... warna kuah dia menyelerakan, chikna letak gula merah?

Nida said...

memang sesuai untuk minum petang.... pastu kena pula dengan air teh.. fuhhhh

kak mas said...

pengat pise fevret suamiku..

Ya ALya said...

meleleh air liur ya...

kt selangor tak silap tu pisang nangka...

alyyani said...

alya panggil pengat pisang je. kak, alya kan, pisang tak makan tau. tp goreng pisang je makan. tgk pengat akak ni terasa nak makan tp tu la tak makan pisang. tah ape2 kan? goregn pisang bole je makan. :)

kakcikseroja said...

Tengok gambar pun boleh telan air liur! :)

Chik Na said...

lady:

chik na guna "nise".. macam gula melaka gak tapi gula merah version kelate.. yg bulat nipis nipis tuh

Nida:

chik na minum ngan air kosong je.. rasa bersalah kat diri sendiri sebab pengat tu dah a bit manis..

Chik Na said...

k.mas:

hubby balik nanti boleh la buatkan special tuk dia ;-)

Ya alya:

Pisang nangka kami panggil pisang nagka gak.. setengah org panggil pisang abu kut

Chik Na said...

Alya:

Rugi la alya tak makan pisang.. pisang ni byk khasiatnya. Anak-anak chik na memang suka pisang especially Faiz.. pengat dan sira pisang feberet dia..

Kakcikseroja:

kalukita berjiran boleh chik na hantar semangkuk ;-)

baby berry said...

ish..lama sguh tak mam pengat pisang..tp me lagi suka pengat ubi kayu..tp klu bagi..habis gak! haha

NURUL IZZA said...

aaaaaa nok semakuk..
huhu lamo doh xmake.chik na bg resepi buleh? nk tera buak..

zarin said...

sedapnya pengat pisang..lama betul tk makan :D
nk buat malas..nak beli pulak tk jumpa yg seap utk di makan :D
padan muka sendiri kan!

Hamizah said...

pengat pisang kebatu..bestnya..kalau digoreng pon best..meleleh air liur ni,chik Na

Ibuhani said...

kak ani pun suka pengat pisang.....slalu makan masa bulan puasa....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates