Ads 468x60px

Labels

Wednesday, October 5, 2011

Macaroni Cheese

 Assalamualaikum..wth,


Macaroni Cheese

Tengahari semalam Chik Na baking macaroni cheese for lunch. Resepinya Chik Na google kat internet...tapi lupa lak resipi siapa n darimana Chik na copy. Rasanya sedap... Sufia yang tak berapa suka cheese pun, suka macaroni ni :-)

Ressepi Macaroni Cheese :-)

Bahan-bahan

2 cawan macaroni
4 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
1/2 cawan cendawan*
200gm udang 
1 paket mushroom soup segera ( dicampur secawan air)
1 cawan susu
1 1/2 cawan cheeddar cheese yang diparut 
* didadu

Cara-caranya :-)

  • Rebus macaroni hingga lembut , kemudian toskan
  • Tumis bawang putih dan besar sehingga naik bau
  • Masukkan udang, goreng  2-3 minit, kemudian masukkan pula cendawan, goreng 3-4 minit lagi
  • Masukkan muchroom soup segera yang telah dicampur secawan air dansusu.
  • Bila sudah mendidih masukkan 1/2 cawan keju dan macaroni yang sudah di tos.
  • Gaul rata dan masukkan dalam baking dish or mangkuk
  • Tabur lebihan keju dan bakar pada suhu 180'C selama 20 min.
Selamat mencuba...

12 comments:

Nida said...

Salam Chik Na..

Nida pun suka makan macaroni cheese ni, tapi cik hubby pula yg tak berapa..

HappyIrfa said...

emm tengok resepi teringat macaroni ada lagi setengah paket kat umah.boleh cuba ni

alyyani said...

huh nak oven! nak baked mac & cheese gak. huhu..

Ibuhani said...

k.ani pulak x bape suka macaroni tp nak cuba jugak sbb ada cheese...:)))

kasihredha said...

akak mmg suka pasta...
apa2 pun suka...apalagi kalau letak cheese...memang bestt

Chik Na said...

Nida: hubby chik na lak suka pasta :-)

Happy Irfa: Chik Na pun sebab terjumpa macaroni yg masih ada separuh plastik :-)

Chik Na said...

alyyani: dah ada oven nanti boleh la buat macam-macam nanti, especially masak yang suami n anak-anak suka :-)

Chik Na said...

kasihredha: chik na pun suka cheese :-)

Nieda said...

best !!!

Teratak Hami said...

Perhhh ... memang sedap tapi saya ni kena tahan skit makan. Semakin berselera, tu yang takle tahan. Tapi kena tahan jugak!!! Sebab badan dah berkilo2 bertambah.

Kakzakie said...

Sedapnya Chik Na.... kakak suka macaroni apa style sekalipun...

siti murni said...

saya memang penggemar pasta..especially baked macaroni..fried macaroni..dan macaroni cheese...

dan resipi chik na ni memang yang paling mudah saya rasa...boleh try lah nanti guna resipi chik na ni..tak complicated sangat kan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates