Ads 468x60px

Labels

Friday, March 5, 2010

- Baca Buku Resipi

Mesti rakan blogger terasa pelik tengok tajuk N3 Chik Na hari ini...Baca Buku Resipi. Ade ke orang baca buku resipi.....ade ke orang baca buku resipi???? .. Ha ha ha ...Chik Na la orang tuh.

Semalam semasa tunggu anak-anak buat homework, Chik Na pun sibuk la baca sebahagian buku resipi dlm koleksi Chik Na... sebabnya Chik Na da tak tahu nak masak menu apa untuk hujung minggu ni dan ari ni dah plan nak pergi pasar pagi-pagi. 

Reason Chik Na suka pergi pasar hari Jumaat pagi :
  • orang tak ramai
  • MPSJ ambik sampah ari ni.. kalau pergi Sabtu or Ahad...jenuh la nak tunggu hari Isnin baru MPSJ ambik sampah
  • harga lauk dan sayur a bit murah berbanding hari minggu
  • senang dapat parking
Hari biasa Chik Na masak ringkas-ringkas je, hanya masak untuk anak-anak je. Kalau hari minggu menu special sikit sebab adik-adik Chik Na, Ayah Ri dan Ashu akan berada di rumah.

Tak pernah buat resipi dari Air Tangan Tengku Puan Pahang ni. Semuanya nampak macam sedap tetapi bahan yang digunakan selalunya susah nak jumpa or setengahnya memang Chik Na tak kenal or tak pernah nampak. Resipi masakan kampung kegemaran rakyat daerah-daerah dalam negeri Pahang termasuk la menu org asli. 


Chik Na suka resipi Daging Masak Hitam dari Chef Kamarul dan ikan steam dari Simply Sedap Chef Wan

Buku Masakan Thai ni selalu gak Chik Na guna...banyak resipi yg Chik Na berkenan dalam buku ni..antaranya Tom Yam, kerabu mangga, kerabu betik, Som Tam, masakan stim dan a few lagi

Buku Chef Sabri ni baru sampai 2 hari lepas..Chik Na order thru Storm Readers kedai buku Telaga Biru Online. Sapa-sapa nak beli buku ni boleh la order thru StormReaders


18 comments:

NURUL IZZA said...

kdg2 mmg xtau nk msk apa kan? iza pon selalu je buka internet..sbb xde idea nk msk.huhu

kalau mama xbuka buku n internet pon ..terus msk dapur masak..huhu

kakcikseroja said...

Rajinnya Chik Na mencuba resepi2 baru. Kakcik, kalau tengok resepi, setakat tengok je.. masaknya yang itu - itulah juga! :)

Ibuhani said...

betul tu.....hujung minggu kena masak yg special utk org2 tersyg sbb masa tulah kita berkumpul.....

zarin said...

betul tu chik na, kengkadang tu memang buntu nak masak apa kan..macam zarin ni, minggu ni hari2 masak sebab hubby ada kat rumah..memang buntu nk masak apa..so, zarin pun mcm chik na jugak, akan selalu menjengok buku resepi ataupun internet :D

Nadiah Sidek said...

tak sia2 chik na beli buku2 resipi tu ;)

azi said...

amboi banyak nya buku koleksi..nanti bila2 ke sana kena pi rumah hang nih....tunggu yer...

Chik Na said...

izza: yea lah izza, nak tak nak kena gak masak hari-hari

Chik Na said...

kakcik: sama lah..beria-ia baca buku resipi semalam..tup tup masak biasa gak hari nih

Chik Na said...

ibuhani: bila kumpul ramai-ramail baru berselera sikit makan

Chik Na said...

zarin: yer lah bila ade hubby kat rumah..pening nak masak kan!!!! nak kena ikut selera dia

Chik Na said...

Nadiah: ;-)

Chik Na said...

Azi: sila lah..

Nida said...

Wah... bagus3x...kagum Nida pada Chik Na...

Nida ni main pakai cari resipi kat internet je ler.

Monkey D Luffy said...

kenapa aku terliur ni?
baca nama makanan pun dah rasa lapar

siti murni ishak said...

rajin chik na baca buku resipi, sy cuma belek buku resipi bila nk masak yg susah2 jer..hehe

Emy Amir said...

Kak Mas, mak sedara emy pernah cakap, dalam banyak2 Chef punyer buku resipi, Chef Wan punyer yg betoi2..meaning resipi dier takder yg rahsia..memang biler masak tuh, yg jadik tuh sedap..chef sabri?dan chef lain?

Hamizah said...

rajin masak rupaya Chik Na ni..mesti family sayang

eynda said...

Bila tengok buku2 resepi ni eynda jadi gian nak tiru resepi dari majalah2 RASA eynda...sampai hari ni tak pernah try hihi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates