Ads 468x60px

Labels

Wednesday, March 25, 2009

- Bangkok 22 Mac 2009: Last day

On the last day kami decide tak pergi mana mana pun sementara tunggu our flight dalam pukul 4 ptg. Tapi very early in the morning tu, around 4 o'clock, my mum, brother and uncle pergi shopping kat pasar borang. Macam macam mamatuk belikan barang untuk cucunya, spec mata RM1, seluar dalam faiz and sufia, sedozen RM 14; stoking sekolah faiz, sedozen RM 16; pin rambut, 6 pasang, gelang mainan, getah rambut dan macam macam lagi.



Ni pulak gambar masa lunch yang kedai near hotel. Tomyamnya memang besttttt.






Ni pulak gambar kat airport bangkok. Semuanya pakai baju baru beli kat Bangkok.

- Bangkok 21 Mac 2009


Hari ke-3, around pukul 6 pagi kami dah pun bertolak dari hotel untuk ke Floating Market. The journey took about 1 hour to reach the famous Damnoen Samduak Floating Market. Nak ke pasar ni, kami kena sewa perahu untuk bawak round-round kat pasar. Kalau tak silap satu boat tu hari tu kami bayar about 600 bath.

Faiz seronok sangat sebab dapat pergi tempat yang uncle Zaimnya pernah pergi. Basically floating market ni, macam pasar Tani la, semua barang ader, dari makanan, sayuran, buahan, kedai cenderamata, dll. Yang uniknya kat sini, kita naik perahu untuk pergi pasar dan penjual jugak naik perahu merayau cari customer. Ade jugak penjual yg berjual dari kedai mereka.







Semasa kat floating market ni jugak, anak anak dapat lihat macam mana nak buat gula melaka cara traditional. Mamanya pun tak pernah jugak tgk orang buat gula melaka :). Semasa nak balik ke Bangkok, tuan perahu tu sedekahkan kami satu sikat pisang yang ditanam sendiri.



Gambar kat atas ni adalah kawasan floating market lama.Sekarang hanya jadi penempatan penduduk tempatan.

Balik ke Bangkok, kami pergi bershopping ke Chatuchak pulak. Kat sini pun macam macam barang ader, kena pandai tawar menawar la. Disebabkan orang terlalu ramai, kepala pun naik pening so decide go to playground near to Chatuchak sementara tunggu my brother and uncle pergi bershopping. Habis shopping balik berehat kat hotel sebab best friend my uncle yang tinggal kat Golok, Thailand nak bawak pergi dinner.

Around 7 petang, kawan uncle datang (Abg Zi) ambik pergi buffet dinner ala Korean. Seorang 100 bath. Ade about 99 menu untuk dimakan, sampai tak tau nak makan ape. Yang paling seronok , Faiz & sufia la sebab dapat makan aiskrim.


Balik dari dinner, Abang Zi decide nak bawak kami round round Bangkok..kononnya nak tengok Bangkok at night. Tapi yang kelakarnya kami sesat jalan untuk ke tempat yang dituju, padahal Abang Zi tu dah berpuluh tahun duduk Bangkok and berniaga kat Chatuchak tu. Lagi kelakar, Abang Zi tu ader kereta tapi tak ade lesen and tak tahu bawak kereta. Malam tu kawan dia dari selatan Thailand yang drivekan... jugak yang tak arif pasal jalan kat Bangkok. End up kami sesat about 1 hour lebih untuk ke segitiga emas Bangkok. Bila dah sampai town pun kami sesat lagi. At one time, everytime bila jumpa traffic light or simpang, kami pilih suka suka hati nak corner ke kiri, or kanan or jalan terus. Hu hu hu.. Akhirnya kami selamat sampai hotel around pukul 1 pagi.








Tuesday, March 24, 2009

- Bangkok 20 Mac 2009

Hari kedua kami keluar dah tengahari sebab tunggu uncle tak datang-datang ke hotel kami. We decide jalan sendiri memandangkan my mum pandai cakap Thai, so tak de masalah nak berkomunikasi dengan pemandu teksi. Tempat pertama kami pergi ialah ke Taman Bunga Diraja, Sanam Luang King Rama IV. taman bunga ni luas giler....penat nak jalan.



Anak anak bergambar dengan Mamatuk dan Ashu kat Tugu Peringatan di Sanam Luang.




After pergi taman, kami pergi Dusit Zoo pulak. Anak anak enjoyed themself.



After Zoo kami ingat nak pergi Grand Palace tapi bila sampai kat pintu masuk Grand Palace dah nak tutup, so tak dapat la kami masuk Grand Palace tu.

After Grand Palace ni kami decide nak balik hotel sebab masa tu dah pukul 5 ptg. Masa nak balik ni la kami di tipu dengan drebar tut-tut kononnya dia boleh hantar kami balik hotel dengan tambang 80 bath je.. pelik gak selalunya dari main town to our hotel tambang teksi around 130 bath. Memandangkan kami dah penat, my mum accept je tawaran drebar tut-tut tu. Rupanya dia bukan bawak kami balik hotel tapi pergi melawat kilang permata & berlian 2,3 tempat, pastu pergi ke tempat Thai silk and kedai cenderamata. geram giler masa tu..my mum cakap kami tak mau pergi sebab dah penat tapi drebar tu bawak jugak. Yg paling geram and marah, after dia bawa pergi tempat tempat tu, dia tinggalkan kami tepi jalan suruh blik sendiri tanpa bayar tambang teksi tu. memang kami tak mau bayr pun kalau dia mintak...

Bengang sangat masa tu sebab dah pukul 6 lebih dah, nak dapat teksi nak balik hotel punyalah susah sebab jalan ke tempat kami menginap tu traffic is very bad. Last-last dapat la jugak teksi. Kesian anak anak. Dari pemandu teksi tu kami dapat tau, rupanya setiap tempat yang tut-tut tu bawak, dia dapat voucher minyak 100 bath. Bayangkan senang senang dia dapat dlm 600 Bath masa tu.

Sampai kat hotel dah dekat pukul 8 mlm. Nasib near hotel tu ader kedai makan muslim. Tomyam nye memang "kaw". Hilang segala marah and penat tu. Masih teringat ingat lagi kesedapan tomyam tu.

- Bangkok 19 Mac 2009




Sungai ni sebenarnya kat tepi hotel yang kami duduk. Boat yang dalam gambar ni adalah boat tambang, salah satu pengangkutan awam kat Thailand. Kata uncle naik boat ni lagi cepat nak pergi ke mana -mana. Boat ni sebenarnya macam LRT jugak, ader stesyen stesyen yang ia akan berhenti. Bezanya cuma ia pengangkutan air instead of darat. Anak anak seronok naik boat ni sebab lain dari yang lain.




Gambar kat atas ni diambil dari dalam tut-tut. Tut-tut ni macam beca rosa tiga la. Kalu nak tahu kami naik 6 orang dalam satu tuk-tuk...



Gambar ni pulak kat depan salah satu exclusive shopping complex. Sebenarnya dalam shopping complex ni ader under water yang terbesar di Asia Tenggara.




Ni gambar yang diambil dalam under water tu... tengok betapa besarnya ketam kat dalam aquarium tu. Badannya sebesar kepala manusia. Hidupan kat dlm Underwater world ni agak unik la jugak compare tu Underwater World kat Langkawi & kat Shanghai yang pernah kami pergi.

After pergi Underwater world kami pergi shopping. My younger brother shopping sakan, pening my mum mengeluarkan wang. Rambang mata, rasa semuanya nak beli. Syurga membeli belah la katakan. Faiz dapat baju Ben 10, 3 helai and Sufia dapat gown princess 3 helai jugak. Buy some shirt to my hubby gak. Yea la... kena la beli buah tangan kat hubby, dia kan "funder" cuti cuti Bangkok ni.. terima kasih abang ..mmmmmuah

Monday, March 23, 2009

- Holiday kat Bangkok



Masa cuti sekolah hari tu, 18 Mac, myself & anak-anak, my mum and my youngers brother bercuti ke Bangkok. Kalau ikut plan my hubby pun ikut sama tapi disebabkan dia kat Istanbul dan tak dapat cuti maka hubby tak dapat ikut. Terpaksa la "burn" ticket untuk hubby disebabkan tiket ni dibeli masa promotion tambang murah MAS travel fair masa bulan Dec 2008. Kalau hubby dapat cuti sekalipun, tak berbaloi balik dari Istanbul semata-mata nak pergi Bangkok yg tambangnya utk seorang pergi dan balik is only MYR 350. Tambung pergi balik ke Istanbul pun dah dekat MYR 5k.

Kalau ikut plan kami sebenarnya nak menziarah auntie ( adik my arwah father) yang tinggal kat Bangkok. Husband auntie kerja ngan Petronas kat sana. Tapi malangnya sebelum kami sampai Bangkok, Uncle sekeluarga diarahkan balik ke Msia pada 1st week Mac hari tu....biasalah Petronas nak jimat kos di tengah tengah kegawatan ekonomi dunia ni. Lagipun situasi politik Thai asyik bergolak lately. Tapi tak kisahlah, I still had another uncle yang tinggal kat Bangkok, adik my mum.

We depart from KLIA at 18:05, sampai Bangkok 19:10 waktu Thailand. The journey only takes about 2 hour. Di Bangkok uncle dah tunggu kat airport and terus bawak ke hotel. Memandangkan uncle ni still bujang, sebelum ke Bangkok kami decide suruh uncle cari hotel je, malas nak susahkan dia plak. Kami menginap di "Buddy Mansion". Hotel ni terletak di kawasan orang muslim. Kata uncle senang sket nak makan.

Disebabkan kepenatan kami tido awal malam tu.




Ni la meal yang MAS sediakan masa dlm flight. Sate & nasi goreng. Yang anak anak paling suka, coklat Fererro Rocher la.





Ni plak gambar bilik hotel kami menginap, lebih kurang MYR 40 semalam. Ok la, ader fridge and water heater. Berbaloi.. and dapat berjimat sebab budget hotel MYR 150 smlm.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates