Ads 468x60px

Labels

Wednesday, March 25, 2009

- Bangkok 21 Mac 2009


Hari ke-3, around pukul 6 pagi kami dah pun bertolak dari hotel untuk ke Floating Market. The journey took about 1 hour to reach the famous Damnoen Samduak Floating Market. Nak ke pasar ni, kami kena sewa perahu untuk bawak round-round kat pasar. Kalau tak silap satu boat tu hari tu kami bayar about 600 bath.

Faiz seronok sangat sebab dapat pergi tempat yang uncle Zaimnya pernah pergi. Basically floating market ni, macam pasar Tani la, semua barang ader, dari makanan, sayuran, buahan, kedai cenderamata, dll. Yang uniknya kat sini, kita naik perahu untuk pergi pasar dan penjual jugak naik perahu merayau cari customer. Ade jugak penjual yg berjual dari kedai mereka.







Semasa kat floating market ni jugak, anak anak dapat lihat macam mana nak buat gula melaka cara traditional. Mamanya pun tak pernah jugak tgk orang buat gula melaka :). Semasa nak balik ke Bangkok, tuan perahu tu sedekahkan kami satu sikat pisang yang ditanam sendiri.



Gambar kat atas ni adalah kawasan floating market lama.Sekarang hanya jadi penempatan penduduk tempatan.

Balik ke Bangkok, kami pergi bershopping ke Chatuchak pulak. Kat sini pun macam macam barang ader, kena pandai tawar menawar la. Disebabkan orang terlalu ramai, kepala pun naik pening so decide go to playground near to Chatuchak sementara tunggu my brother and uncle pergi bershopping. Habis shopping balik berehat kat hotel sebab best friend my uncle yang tinggal kat Golok, Thailand nak bawak pergi dinner.

Around 7 petang, kawan uncle datang (Abg Zi) ambik pergi buffet dinner ala Korean. Seorang 100 bath. Ade about 99 menu untuk dimakan, sampai tak tau nak makan ape. Yang paling seronok , Faiz & sufia la sebab dapat makan aiskrim.


Balik dari dinner, Abang Zi decide nak bawak kami round round Bangkok..kononnya nak tengok Bangkok at night. Tapi yang kelakarnya kami sesat jalan untuk ke tempat yang dituju, padahal Abang Zi tu dah berpuluh tahun duduk Bangkok and berniaga kat Chatuchak tu. Lagi kelakar, Abang Zi tu ader kereta tapi tak ade lesen and tak tahu bawak kereta. Malam tu kawan dia dari selatan Thailand yang drivekan... jugak yang tak arif pasal jalan kat Bangkok. End up kami sesat about 1 hour lebih untuk ke segitiga emas Bangkok. Bila dah sampai town pun kami sesat lagi. At one time, everytime bila jumpa traffic light or simpang, kami pilih suka suka hati nak corner ke kiri, or kanan or jalan terus. Hu hu hu.. Akhirnya kami selamat sampai hotel around pukul 1 pagi.








No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates