Ads 468x60px

Labels

Thursday, October 18, 2012

- Nigella's Chocolate Chip Muffin

Assalamu3alaikum..wth

Wah!!!! lama betul yea Chik Na tak update blog ni, dah 3 bulan lebih... sebenarnya teramat rindu nak berblog tapi masa banyak dihabiskan untuk mengurus hal rumahtangga dan anak-anak...

Hari ni Chik Na nak share resipi Muffin Chocolate Chip yang sedap ni... sebenarnya nak simpan buat collection diri sendiri.. he he he...and mungkin juga untuk rujukan anak cucu cicit piuk nanti ..(lepas piuk apa pula yea???)

Chik Na terjumpa resipi ni semasa browsing kat internet untuk buat tempahan cupcake anak classmate Chik Na. Bila Kak Nor, Secubit Garam tulis muffin ni sedap dan boleh dibuat berulang kali, terus je Chik Na p dapur and buat muffin ni. Menurut Kak Nor, resipi asal dari Nigella yang cantik molek tuh...



Chik Na dan suami sangat suka muffin ni... especially bila dimakan panas-panas sebab chocolate chip kat dalam tu jadi melt.. sungguh yummy !!! Cara buatnya pun amat senang dan tak payah pakai mixer... kaup- balik dengan spatula je.. Jom tengok bahan dan cara nak buat muffin ni...


NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 24 muffins with 2 oz papercup

Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar
150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkle) 
200 ml milk
80 ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract


Method:
1. Preheat the oven to 200' C (Chik Na guna 160' C).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.


Minta maaf la.. Chik Na kurang rajin nak translate resipi ke Bahasa Malaysia..



Senangkan cara nak buat muffin ni!!!!! so boleh la rakan blogger cuba try buat muffin yang sangat lazat ni. 


Cupcake coklat chip untuk "BABY" yang ditempah oleh ex-clasmate, Zuha.. pelanggan tetap Chik Na :D
Zuha nak deco yg simple je sebab x mo banyak icing.. Temanya PINK kaler :)

10 comments:

Kakzakie said...

Kakak rasa macam dah lama tak jumpa N3 Chik Na tetiba pagi ini buka ada muffin jadi pembuka pertemuan. Lama berehat mesti banyak lagi boleh dikongsi. Sedap muffin nie.:)

Mummy Chubby said...

Adoii...rindunya kat chik na. mana menghilang ni? setiap hari mummy tertunggu updated dr chik na.tba-tba pg ni tgk chik na update psl muffin.serius rindu ngan chik na..tak tipu.peace!! he he he... hurmm...kena try la simpel cupcake tu.

Chik Na said...

rasa bersemangat plak nak berblog kembali bila dapat comment dari kak zakie.. rupanya masih ada yg sudi baca blog yg lama ditinggal nih (sambil senyum memanjang)

Chik Na said...

tak hilang mana pun mummy.. cuma sibuk menguruskan anak-anak yg cuma 2 org nih..ditambah pula dengan mood yg kurang rajin nak berblog...semoga lepas ni akan terus rajin.. he he he.. miss u too mummy..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap nye.. pandai akak buat ni yea..

Kazman / Sue said...

uikkk... sedapnyaa... kami pandai beli ajee..

Chik Na said...

tak susah pun , cuba la buat, sure jadi punya

Chik Na said...

kalu mcm tuh, lain kali boleh la tempah dgn akak..he he he

Lia said...

sedapnya choc chip tu. anak lia mmg suka muffin ni.. :)

Chik Na said...

Lia boleh cuba resipi yang ni pula.. dah 2 hari lagi sedap rasanya :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates