Ads 468x60px

Labels

Saturday, February 4, 2012

Blueberry Cheese Tart

Assalamualaikum..wth

Tup tap tup tap dah sebulan lebih Chik Na tak aktif berblog. Selepas buka sekolah Chik Na kurang sihat....deman, batuk n selsema yang berpanjangan sampai la seminggu sebelum raya cina. Kebetulan pula mother in law ada kat rumah membuatkan Chik Na segan nak mengadap notebook :-)

Kalau ikutkan banyak gak nak bercerita diblog ni tapi kita start cerita semalam dululah...kalau rajin nanti Chik Na update cerita-cerita yang lain...Semalam anak buah Chik Na yang ambil jurusan farmasi di UIA datang ke rumah dengan kakaknya (Tokey kedai hardware) untuk belajar buat Blueberry Cheese Tart sebab depa suka bila makan cheese tart yang Makchik tersayang buat .... ( perasan lebih plak ye tuan blog ni)

Terima kasih buat Muni n Ana sebab tolong buatkan sekali cheese tart buat ahli rumah Chik Na .
Depa datang around pukul 11 pagi hingga lah pukul 5 petang. Bukan setakat belajar buat cheese tart je tapi belajar buat muffin n buttercream sekali. Semoga ilmu yang tak seberapa yang Chik Na ajar ni menjadi ilmu yg bermanafaat hendaknya.

Cucu Chik Na, Aishah yang ikut mamanya datng belajar buat cheese tart
Comelkan cucu Chik Na ni...pandai berposing n suka berceloteh. Kebetulan pula Tok Chik Zaidi n Mak Ngah Sufia (tak kes ekolah sebab tak sihat) ada kat rumah... boleh melayan Si kenit Aishah ni..
Blueberry Cheese Tart
Rasanya Chik Na tak pernah share resipi cheese tart ni walaupun dah berkali kali Chik Na buat.Resipi ni Chik Na dapat dari Chef June dari Subang Jaya semasa Chik Na pergi belajar buat cheese tart 2 tahun lepas. Minta maaf la recipe dlm BI sebab Chik Na kurang rajin nak translate recipe yang Chef June bagi dlm handout masa kelas tempohari.

SWEET SHORTCRUST PASTRY ( Untuk Tart Shell)

Ingredients:

125 butter
63 gm icing sugar
250gm plain flour
1 egg yolk ( B or C)
½ tsp vanilla essence
1 tbsp water

( To get a crunchy shortcrust, use 1 egg n do not add in the water)

Method:

  1. Shift flour and sugar into mixing bowl
  2. Rub butter into flour mixture until resemble coarse crumbs
  3. Add in egg yolk, vanilla essence and water
  4. Shape dough into ball and refrigerate before using (min ½ hour)
  5. Bake at 170C for 15- 20 min

CHEESE TART

Ingredients:

250gm cream cheese
60gm fine granulated sugar
20 gm butter (salted)
1 egg (size B or C)

Method:

  1. Beat cheese, butter, sugar together till fluffy, add in egg and beat till well mix
  2. Pour mixture onto baked tart shells
  3. Deco with blueberry or strawberry filling
  4. Bake at 180C for 10 min

Sesiapa yg suka blueberry lebih boleh la tuang separuh cheese tart dlm tart shell, sudukan blueberry dan tambah lagi cheese tart hingga penuh, barulah dibakar.

Cheese tart ni memang sedap kalu buat satu adunan memang tak cukup.... Selamat Mencuba

4 comments:

kasihredha said...

lamanya x dengar khabar chik na...
cantiknya chik na buat cheese tart ni :)

Lia said...

boleh lia try resepi akak ni. baru dok google2 fruit tart.. hihii

Chik Na said...

Kasihredha: bukan chik na yg buat ... anakanda sufia n anak buah chik na yg buat :-)

Chik Na said...

Lia: kalau tak silap, fruit tart depa guna filing custard+whipping cream

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates