Ads 468x60px

Labels

Wednesday, November 25, 2015

Kujujuran

Sharing dari grup wassap Chik Na

Seorang CEO tidak lama lagi akan bersara, dan ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada salah seorang pegawai terbaiknya.

Untuk itu ia memanggil seluruh kakitangannya, memberikan masing - masing sebiji BENIH di tangannya dan berkata :

 " Rawat, pupuk, siram benih ini dengan teratur, dan kembalilah 3 bulan daripada sekarang dengan membawa tanaman yang tumbuh daripada benih ini"

 "YANG TERBAIK, akan menjadi penggantiku sebagai CEO di syarikat ini."

Salah seorang pegawai, bernama Rahmat yang juga mendapat benih tersebut, langsung pulang ke rumah dan merawat benih tanaman tersebut. Setiap hari benih itu ia siram dan diberi baja.

Setelah 3 bulan, di pejabat, semua orang saling membicarakan kehebatan tanaman mereka yang tumbuh daripada benih tersebut. Hanya benih Rahmat yang tanamannya tidak tumbuh sama sekali.

Rahmat merasa dirinya gagal.

Setelah 3 bulan, seluruh eksekutif menghadap CEO menunjukkan hasil benih tersebut.

Rahmat berkata kepada isterinya bahwa ia tidak akan membawa pasu yang kosong, Namun isterinya menyarankannya untuk tetap membawa pasu kosong tersebut apa adanya untuk memenuhi janji kepada CEO 3 bulan yang lalu.

 "Bawa aje bang, meskipun abang gagal untuk  menumbuhkan benih tersebut, paling tidak abang sudah menunaikan tanggungjawab abang dan menunjukan daya usaha abang yang maksimum menanam dan menjaga benih yang diberikan CEO tersebut " demikian kata isterinya.

 "Baiklah " jawab Rahmat, meskipun  di dalam hatinya tersemat rasa kesal  kerana gagal melaksanakan perintah sang CEO dgn sebaik-baiknya.

Masuk ruang mesyuarat, Rahmat membawa pasu kosong. Seluruh mata memandangnya dengan belas kasihan.

Ketika CEO masuk ruangan mesyuarat memandang kesemua tanaman yang daripada hasil benih - benih yang diberikan kepada pegawai-pegawainya, hingga akhirnya berhenti di depan Rahmat yang menunduk malu.

CEO memintanya ke depan & Rahmat disuruh menceritakan apa yang berlaku.

Ketika ia selesai cerita, CEO berkata: "Beri tepukan kepada  Rahmat , beliaulah CEO kita yang baharu"

 Ia kemudian berkata
 "Semua benih yang saya berikan kepada anda semua sebelum ini telah SAYA REBUS dengan AIR PANAS hingga mati & tidak mungkin tumbuh lagi. Jika benih kalian dapat tumbuh, berarti kalian telah menukarnya & berbohong kepada saya. Kecuali Rahamt hanya dia yang JUJUR"

Tabur KEJUJURAN, akan menuai Kepercayaan.

Jangan pernah takut berbuat JUJUR!

3 comments:

Kakcik Seroja said...

Dalam apa aspek kehidupan pun, kejujuran itulah terasnya. Tanpa kejujuran, pelbagai keburukan akan mungkin sahaja terjadi...

PAK HARIS said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

IBU TUTI TKI SINGAPUR said...

SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates