Ads 468x60px

Labels

Wednesday, November 25, 2015

Kujujuran

Sharing dari grup wassap Chik Na

Seorang CEO tidak lama lagi akan bersara, dan ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada salah seorang pegawai terbaiknya.

Untuk itu ia memanggil seluruh kakitangannya, memberikan masing - masing sebiji BENIH di tangannya dan berkata :

 " Rawat, pupuk, siram benih ini dengan teratur, dan kembalilah 3 bulan daripada sekarang dengan membawa tanaman yang tumbuh daripada benih ini"

 "YANG TERBAIK, akan menjadi penggantiku sebagai CEO di syarikat ini."

Salah seorang pegawai, bernama Rahmat yang juga mendapat benih tersebut, langsung pulang ke rumah dan merawat benih tanaman tersebut. Setiap hari benih itu ia siram dan diberi baja.

Setelah 3 bulan, di pejabat, semua orang saling membicarakan kehebatan tanaman mereka yang tumbuh daripada benih tersebut. Hanya benih Rahmat yang tanamannya tidak tumbuh sama sekali.

Rahmat merasa dirinya gagal.

Setelah 3 bulan, seluruh eksekutif menghadap CEO menunjukkan hasil benih tersebut.

Rahmat berkata kepada isterinya bahwa ia tidak akan membawa pasu yang kosong, Namun isterinya menyarankannya untuk tetap membawa pasu kosong tersebut apa adanya untuk memenuhi janji kepada CEO 3 bulan yang lalu.

 "Bawa aje bang, meskipun abang gagal untuk  menumbuhkan benih tersebut, paling tidak abang sudah menunaikan tanggungjawab abang dan menunjukan daya usaha abang yang maksimum menanam dan menjaga benih yang diberikan CEO tersebut " demikian kata isterinya.

 "Baiklah " jawab Rahmat, meskipun  di dalam hatinya tersemat rasa kesal  kerana gagal melaksanakan perintah sang CEO dgn sebaik-baiknya.

Masuk ruang mesyuarat, Rahmat membawa pasu kosong. Seluruh mata memandangnya dengan belas kasihan.

Ketika CEO masuk ruangan mesyuarat memandang kesemua tanaman yang daripada hasil benih - benih yang diberikan kepada pegawai-pegawainya, hingga akhirnya berhenti di depan Rahmat yang menunduk malu.

CEO memintanya ke depan & Rahmat disuruh menceritakan apa yang berlaku.

Ketika ia selesai cerita, CEO berkata: "Beri tepukan kepada  Rahmat , beliaulah CEO kita yang baharu"

 Ia kemudian berkata
 "Semua benih yang saya berikan kepada anda semua sebelum ini telah SAYA REBUS dengan AIR PANAS hingga mati & tidak mungkin tumbuh lagi. Jika benih kalian dapat tumbuh, berarti kalian telah menukarnya & berbohong kepada saya. Kecuali Rahamt hanya dia yang JUJUR"

Tabur KEJUJURAN, akan menuai Kepercayaan.

Jangan pernah takut berbuat JUJUR!

1 comment:

Kakcik Seroja said...

Dalam apa aspek kehidupan pun, kejujuran itulah terasnya. Tanpa kejujuran, pelbagai keburukan akan mungkin sahaja terjadi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates