Ads 468x60px

Labels

Saturday, November 13, 2010

- Cream Puff

Last Wednesday Chik Na try buat cream puff..alhamdulillah menjadi. Setau Chik Na memang buat cream puff ni senang je tapi Chik Na tak confident buat sendiri kalau tak tengok org lain demokan untuk Chik Na ;-). Tujuan try buat cream puff ni bukannya apa..sebabnya Faiz ade jamuan akhir tahun kat sekolah kebangsaan. Every year Faiz selalunya nak Chik Na buat sendiri makanan untuk dibawa ke jamuan akhir tahun kelasnya. Nasib baik mamanya ni dah tak bekerja, kalau tak..susah nak Chik Na tunaikan hasrat anakanda Faiz nih :-)

Dan semalam Chik Na pun buat la cream puff sebanyak 35 biji untuk Faiz bawa ke jamuan akhir sekolahnya. Faiz mengomel sebab Chik Na tak buat 47 biji..katanya nanti tak cukup sorang sebiji. Chik Na explain la bukannya setiap org akan ambik cream puff tu..lagipun bawa banyak banyak nanti tak habis plak.

1st attempt hari rabu pagi .. jadi tapi macam tak lembut sangat choux pastrynya.. buat 12 biji je.. 6 biji Faiz bawa bekal ke sekolah, masa tu boh inti kaya je

2nd attempt rabu petang.. guna resipi lain plak..choux pastrynya ikut citarasa chik na :-)  lembut dan gebu
2nd attempt ni kami makan dengan aiskrim...besttttt

yang ni plak buat pagi semalam .. ikut resipi 2nd attempt.. 2 adunan dapat 42 biji

Ni la rupanya cream puff yg Faiz bawa p sekolah... intinya Chik Na buat custard cream dari tiffin biru..  memeang sedap custard creamnya :-)

Nasib baik habis dimakan rakan Faiz :-). Tengah pikir nak buat apa plak untuk jamuan akhir tahun sekolah agama... hari selasa nanti... apa ekkk??

7 comments:

zarin said...

errrr chik naaaa...cer bg resepi...zarin tk pernah buat sbb takut tul tk menjadi hihi..tapi suka sgt mkn cream puff ni
comel n nampak sedap sgt cream puff chik na ni

Nadiah Sidek said...

caya la chik na. 1st attempt dah cantik terbentuk. yg mkn dgn aiskrim yg terliur tu ;)

LiAnA said...

sila bg resepi hihi... sedapnyaaa

Hamizah said...

nampak sedap..kasi rcpnya chik Na..

ummu luqman said...

tgk pun dah tau mesti sedap ni. yg dgn inti custard tu.. nanti up resepi ye kak ina.. slalu mtk resepi tapi buatnya ntah bila ntah.. hehehe

pak long said...

salam buat cik na..
lampirkan la resepinyer sekali..

NURUL IZZA said...

adeii chikna.. bestnye feberet iza tp malas nk buat.hehehehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates