Ads 468x60px

Labels

Thursday, August 26, 2010

- Kerenah Sufia berpuasa

Alhamdulillah dah 16 hari kita berpuasa maka bermakna 16 hari jugaklah Chik Na tak berblog...  mood "M" yg melanda berpanjangan plak kali ni... tapi hari ni Chik Na nak berkongsi cerita mengenai puteri tersayang Chik Na, Sufia. 

Alhamdulillah sepanjang 15 hari yang lalu Sufia berjaya berpuasa penuh dengan jayanya walaupun pada hari pertama around 6.30pm dia dah start merengek nak buka puasa..tapi Chik Na mengalih perhatiannya dengan memujuk bermain sambil belajar dengan bantuan LOGICO :-) dan disebabkan leka bermain, alhamdulillah Sufia berjaya berpuasa penuh pada hari itu dan seterusnya.

Tiba-tiba on Wednesday last week, Sufia start merungut tak mahu berpuasa sebab most of kawan kindienya tak berpuasa penuh, kalu ade yg berpuasa pun cuma 3,4 orang je..tu pun hanya separuh hari... maka bermulalah dugaan buat Chik Na setiap petang hari persekolahan.  Ada je kerenah yang dia buat supaya Chik Na beri lampu hijau untuk berbuka puasa...tapi Chik Na selalu dapat cari idea or kata-kata agar dia meneruskan puasanya. Tiap pagi pula Chik Na kena pujuk supaya berpuasa... bermacam reward la Chik Na janjikan... Tapi hari ni pagi-pagi lagi dia dah bagitau dia tak mau berpuasa... reasonnya best fren dia kat kindie pun tak nak puasa hari ni... Bila Chik Na pujuk supaya berpuasa dia menangis dan tak mau mandi plak... nak tak nak Chik Na bagi green light supaya tak berpuasa hari ni... Tapi dari menangis dia mengamuk plak sebab dia cakap dia takut tak dapat pahala jika dia tak berpuasa.... dalam hati Chik Na berkata "tau pulak dia nak pahala berpuasa"

Jenuh jugak pujuk dia supaya stop mengamuk walaupun dah bagi green light tak berpuasa hari ni... agaknya dia berpikir-pikir nak continue puasa or tak.. last last after dah puas pujuk dan agaknya dah kering tekak sebab mengamuk dia senyap sendiri dan cakap nak susu... Tapi bila Chik Na dah buat susu dan pakaikan baju kindie dia tak plak minum susu tu... Chik na rasa dia still rasa bersalah kalau dia tak berpuasa :-). Tapi bila dah kunci pintu dan masuk kereta tiba-tiba Sufia teringat plak susu dia.. nak tak nak buka balik pintu sebab takut dia mengamuk lagi sekali pagi-pagi...Chik Na memang tak suka anak-anak buat hal pagi-pagi sbb buat spoil mood Chik Na untuk hari tu je.. maka tinggallah 1 hari Sufia dari berpuasa setakat ni ... harapnya esok dia akan continue berpuasa penuh sebab takde anasir luar yg akan memperdayakannya ... susah jugak nak melatih anak-anak berpuasa ni... banyak dugaan dari kawan-kawannya.. Masa melatih Faiz dulu takde masalah plak.. Faiz, dari umur 5 tahun dah berpuasa penuh..tapi macam macam reward la kena bagi..he he he

ps: tahun lepas Sufia hanya tinggal puasa selama 4 hari je .. sehari masa hari pertama, dan balancenya sebab demam.

5 comments:

Lady of Leisure said...

hehe bagusnya chikna anak2 kecik dah boleh puasa penuh.. ;)

Hamizah said...

gigihnya chik Na latih diorg posa..
anak sy si Danish tu dmm plak hr ni..

ira_kecik said...

alhamdulillah..... kecik2 dah diajar berpuasa, & belum tinggal lagi pon sehari.... shabas cik na....

Ibuhani said...

hehehe.....budak2 mmg cam tu! 1 hr berbuka takat ni kira ok sgt lah tu Chik Na......harap next yr dia akan dpt puasa penuh....insyaallah! Go Sufia GO.... :)

zarin said...

bagus chik na..kecik kecik lagi dah latih dorang berpuasa..pandai pulak sufia pikir pahala puasa kan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates