Ads 468x60px

Labels

Tuesday, April 21, 2015

Haji 2015

Assalamualaikum..wth,

Pagi ni tiba-tida dengar hon motor poslaju, dlm hati berkata "rasanya tak ada barang yang diorder". Cepat-cepat capai tudung n jubah, bila dah sign borang poslaju, adik poslaju beri 2 plastik yg tertera nama Chik Na dan En.Zaidi... Tgk nama pengirim rupanya dari pihak Tabung Haji. Dalam hati berkata lagi "apa yg pihak tabung haji hantar ni... Mcm benda kecil tapi berat"


Bila dibuka rupanya tag gelang pengenalan untuk digunakan sepanjang mengerjakan haji yg akan datang. Begini rupa tag gelang haji, tak pernah tengok. Hati mula berdebar-debar, tinggal beberapa bulan je lagi untuk pergi menunaikan haji. Masih banyak perkara persediaan haji yg belum selesai especially minda ni... Banyak lagi yang nak kena belajar walaupun setiap hari Ahad kami berdua dan kadang kadang Sufia dan Faiz pun ikut sama ke Masjid Al Ehsan di Bandar Kinrara... 

Walaupun dah pernah menunaikan umrah pd tahun 2012, banyak lagi revison yg nak kena buat.. Doa doa pun belum semua dihafal. List apa yg nak didoakan di tempat mustajab doa dan di Arafah juga masih belum di tulis dgn betul.. Masih dalam bentuk point dan draf. Solat tahajud setiap mlm masih belum istiqamah...

"Ya Allah permudahkan segala urusan berkenaan hajiku dan berilah aku haji yang mabrur".


Antara bahan bacaan sampingan.. Buku Travelog Haji baru page 159..

Aduhhh... Hati dah makin berdebar debar... Dengar 1st penerbangan 16 Ogos..gambar visa haji bertudung hitam belum dibuat..asyik lupa je nak pakai tudung gelap everytime keluar rumah

Friday, April 17, 2015

Najis yang di maafkan

30 Minit Ustaz Don - Wuduk (16 dan 17 April 2015)
Najis yang dimaafkan :
1. Percikan air kencing yg tidak dapat dilihat oleh mata sendiri
2. Darah, nanah, yang dibawa oleh binatang (eg darah kutu, darah nyamuk)
3. Darah , nanah yg berlaku pd badan kita dan tidak mengalir eg darah/nanah jerawat
4. Darah binatang sembelihan yg kena baju tukang sembelih (tak banyak)
5. Darah pada daging/ayam yg telah dimasak (eg steak yang dimasak rare, medium rare dan etc)
6. Tanah/debu jalan (yg bukan nampak jelas ada najis)
7. Muntah baby (termuak susu) 
8. Binatang / serangga yg tak mengalir darahnya (lalat, semut etc) dgn syarat serangga masuk sendiri
Contoh : semut masuk sendiri dlm cawan air
9. Umum Al Balwa (Bala yg umum)
~ Tahi burung di Masjidil Haram
~ Tahi cicak yg jatuh di carpet masjid
P/S: Ustaz Pesan.. untuk lebih detail mengenai Najis yg dimaafkan ni, kita wajib p belajar di kelas kelas agama atau masjid ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates