Ads 468x60px

Labels

Thursday, July 28, 2011

- PPAS, Section 13 Shah Alam

Dah seminggu lebih rupanya Chik Na tak update blog... minta maaf lah yea. Rabu n Khamis lepas Chik Na kurang sihat..demam, selsema n batuk, sampai tak boleh nak bangun. Nsib baik Ashu ada kat rumah so boleh la dia tolong jadi drebar hantar anak sekolah. Kemudian Faiz plak demam. Bila dah baik demam, Faiz sakit mulut plak now ni...dah 3 hari terpaksa masak bubur nasi untuk dia...Kesian dia nak bercakap pun tak boleh, pakai bonjela tak ok ok jugak... Ingat jap lagi nak p kedai ubat cina plak..kut-kut depa ada ubat mujarab. Ataupun, u all ada tak petua-petua untuk hilangkan ulcer kat dalam mulut...

Dah lari dari tajuk plak. Last Sunday, kami ikut Ari p library kat section 23, 13 (nasib baik one simple mother tanya ;-)), Shah Alam. Ari selalu p library buat ulangkaji untuk peperiksaan paper part-time study dia. Library ni baru launch 22 Julai ari tu... Library baru yang sangatlah cantik... rasa macam malas nak balik bila dok situ. Jom layan gambar yang Chik Na snap kat library baru tu

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor

Dari depan..berhadapan dengan Kelab Golf Abdul Aziz

Ada pokok buatan kat bahagian children tingkat G

Sususn atur yang penuh warna keceriaan di bahagian kanak-kanak


Berkonsepkan santai..banyak bean-bag yang besar-besar untuk anak-anak baca buku

Faiz syok baca buku  pasal dinosour

Ada section untuk main nintendo wii... kalau tak silap RM 1 sejam

Baca buku kat bawah pokok :-)

Ada disediakan komputer untuk internet access..brand Mac n Hp... RM 1 untuk sejam

Di ruangan yang agak santai level G .. di sini disediakan pelbagai jenis suray khabar

PPAS ni ada 4 level..level  G: kanak-kanak n zon santai-mantai, 1 : remaja, 2 n 3 : dewasa

Di setiap aras disedia computer untuk internet access

Ruangan membaca dan menelaah yang cozy... tepi tingkap tu mengadap tasik..sungguh mendamaikan

Terasa macam dirumah bila dapat lepak kat sofa yang cantik macam ni

Tuan blog sempat berposing kat kerusi bulan yang empuk ni..maunya terlena kalau dok sorang-sorang dalam ni



Kat PPAS ni juga ada disediakan surau di setiap aras. Ada kedai buku  dan gymnasium n kafeteria juga akan disediakan selepas bulan puasa nanti.

So sesiapa yang berada disekitar Shah Alam boleh la melepak di PPAS yang cantik ni :-).



Monday, July 18, 2011

- Jalan-Jalan Jordan : Gua Ashabul Kahfi dan Laut Mati


sambungan dari entry ni dan ni.


Tempat yang seterusnya kami tuju adalah Gua Ashabul Kahfi di Ar-Raqim. Ia terletak lebih kurang 7km dari bandar Amman. Kami mengambil masa around 3 jam untuk sampai ke Gua Ashabul-Kahfi dari Petra

Sedikit kisah Ashabul Kahfi. Kahfi bermaksud gua dan Ashabul pula bermaksud Ahli. Kisah. Ashabul Kahfi merupakan suatu kisah benar yang disebut di dalam Al-Quran. Ia mengenai beberapa orang pemuda yang tertidur di dalam sebuah gua, dan cuma bangun 309 tahun kemudian.

Pemuda-pemuda beriman ini hidup pada masa Raja Diqyanus di Rom, beberapa ratus tahun sebelum diutusnya Nabi Isa a.s. Mereka hidup di tengah masyarakat penyembah berhala dengan seorang raja yang zalim. Demi menjaga iman, mereka melarikan diri dari kota, dikejar oleh tentera raja untuk dibunuh. Hingga pada suatu ketika, sampailah mereka di mulut sebuah gua yang kemudian dipakai sebagai tempat persembunyian.
Bilangan pemuda yang sebenar adalah tidak diketahui, dan tidak menjadi kepentingan untuk berbahas mengenainya. Ada yang mengatakan 3, 5, 7, 8 termasuk seekor anjing.

Ada 3 gua yang dimaksudkan itu:
1.     Gua di EfesusAnatoliaTurki sekarang. Orang Yahudi dan Kristian mempercayainya di sini.
2.     Gua di DamsyikSyria.
3.     Gua di AmmanJordan. Gua ini lebih menepati ciri-ciri yang diberi dalam al Quran.


Gua Ashabul Kahfi di Jordan

Semasa kami sampai di perkarangan masjid yang bersebelah Gua Ashabul Kahfi, kami diberi jubah labuh berwarna coklat bagi menghormati kawasan masjid kerana pada masa tu kami hanya memakai jeans dan blouse sahaja :). Dan oleh kerana dah hampir waktu asar, kami disuruh segera ke Gua Ashabul Kahfi kerana penjaga tempat tersebut akan menutup kawasan gua semasa waktu sembahyang.

Perkarangan masjid yang bersebelahan Gua Ashabul-Kahfi di Ar-Raqim

Tuan blog pun nak bergambar

Kami sekeluarga didepan pintu gua bersama-sama pelawat kanak-kanak dari Jordan

Bersama keluarga abang Zaidi n K. Aisyah di tugu Ashabul-Kahfi

Kereta yang kami sewa sepanjang di Jordan

Sempat berposing setelah menunaikan solat jamak zohor dan asar sementara yang lain selesai sholat

Selepas melawat Gua Ashabul-Kahfi di Amman kami bergegas ke Laut Mati pula. Perjalanan ke Laut Mati mengambil masa lebih kurang 1 lebih kerana kami tersesat jalan. Sepatutnya perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 40 min ke Laut Mati dari Bandar Amman. Sebenarnya bukan tersesat jugak cuma kami melalui jalan jauh..mungkin melalui Gunung Nebo tanpa disedari kerana kami dapat melihat pemandangan Laut Mati dari tempat tinggi. Pemandangannya sungguh menakjubkan dan dapat melihat sebahagian negara Israel.

Semasa kami sampai di di kawasan Laut Mati matahari sudah hampir terbenam walaupun masa baru jam 4.30 pm, Chik Na jadi kagum melihat betapa indahnya dunia ciptaan Allah swt.



Pemandangan Laut Mati dari aras tanah tinggi

Merentasi gunung ganang menuju ke Laut Mati


Amman Beach di Laut Mati..minta maaf gambar kurang quality sebab tak cukup pengcahayaan di waktu malam.

Kami memilih Amman Beach untuk menikmati keindahan di Laut mati sambil berpicnic. Pantai di Laut Mati ni kebanyakkannya pantai persendirian, so untuk berpicnic pelawat dikenakan yuran masuk. Disebabkan dah lama sgt , Chik Na terlupa yuran masuk di Amman Beach ni. (Kalau tak silap 4JD seorang). Di kawasan ini disediakan pelbagai kemudah seperti toilet, tempat mandi, playground, cafe-cafe dll.

Chik Na tidak sempat nak mengapung diri di Laut Mati kerana Faiz menangis kepedihan ketika cuba berendam di laut tersebut. Faiz kepedihan disebabkan kulitnya yg gatal-gatal kekeringan akibat cuaca sejuk, Suasana kelam kabut tersebut menyebabkan mood untuk mengapungkan diri di Laut Mati pun mati :). Dalam kelam kabut mencari air mineral untuk Faiz mandi, kami sampai terlupa nak berpossing sakan di Laut Mati. Lagipun kami kesuntukkan masa sebab perlu sampai ke Al-Mafraq sebelum pukul 9 mlm kerana kami telah berjanji dengan driver teksi pukul 10 mlm untuk membawa kami pulang ke Damascus. Insyaallah kalau diberi peluang allah swt, kami ingin kembali menjelajah negara Jordan... tak puas rasanya menjelajah Jordan dlm masa hanya 24 jam.

Kami selamat sampai di Damascus lebih kurang pukul 12.30 tengah malam.

Sunday, July 17, 2011

- Jalan-Jalan Jordan : Petra , Part Two

Sambungan dari N3 hari Jumaat...

Dah penat tour kat Petra Archaeology Park kami berehat sebentar di Petra Visitor Center untuk makan tengahari. Masa tu kami share makan nasi goreng yang Chik Na bawa :). Dah sudah lunch... kami ke Lembah Wadi Musa, bandar yang terdekat dengan Petra.


Di Lembah Wadi Musa ni terdapat banyak hotel dari 2 star hinggalah ke 5 star dan juga restoren-restoren untuk para pelawat yang datang melawat Petra. Fyi, harga makanan di Jordan agak mahal juga kerana 1 JD bersamaan RM 5.

Bandar ini dikenali sebagai Wadi Musa kerana Nabi Musa a.s pernah melalui kawasan ini dan dikatakan Nabi Musa a.s telah mengetuk tongkatnya untuk mendapatkan air dari celah batu bagi diberi minum kepada para pengikutnya.(Kalau salah fakta ..minta ampun yea :) 

Di dalan bangunan berkubah tersebut masih lagi terdapat mata air yang diketuk oleh Nabi Musa a.s

Sungguh tak sangka, kami terserempak dengan Dato' Jalaluddin Hassan dan keluarganya yang terdiri dari iserinya, Tan Sri Hassan Azahari dan isterinya dan beberapa adik beradik dan anak saudara Dato' Jalaluddin di mata air yang diketuk Nabi Musa a.s. Kat Malaysia pun Chik Na tak pernah terserempak dengan Dato' Jalaluddin ni, datang Jordan plak terserempak di Petra :)

Kami sempat berposing dengan Dato' Jalaluddin Hassan 

Faiz di mata air di Lembah Wadi Musa. 

Air di mata air Wadi Musa ni dikatakan air yang terbaik selepas air zam-zam. Kami berpeluang meminum air disini dan mambawa balik beberapa botol ke rumah sewa di Damascus :)

Pemandangan semasa perjalanan ke Amman, Jordan, merentasi padang pasir. Nasib baik musim sejuk..kalau tak mesti kami kepanasan :)

Dah ngantuk ni..insyaallah dikuatkan semangat untuk Chik Na sambung cerita melawat Ashabul Kahfi dan laut mati pula..

Friday, July 15, 2011

- Jalan-Jalan Jordan : Petra

Assalamualaikum...wth

You all tengok tak cerita Tahajud Cinta kat TV3 jap tadi? Sebenarnya Chik Na tak pun mengikuti cerita tu tapi tadi masa Chik Na terpandang TV tu Chik Na ternampak tempat yg pernah kami sekeluarga pernah pergi... Petra kat Jordan. Teringat plak yang Chik Na tak buat pun N3 pasal jalan-jalan di Jordan masa cuti sekolah Dec ari tuh. Sapa yang jadi rakan FB Chik Na maybe perasan Chik Na upload some photo masa kat Jordan. Sebenarnya masa pergi ke Syria tempohari, kami sekeluarga sempat juga makan angin ke Jordan, Lubnan dan juga singgah semalaman di Dubai.

So entry malam ni Chik Na cerita serba sedikit pasal lawatan kami ke Petra Archaeology Park, salah satu wonder in the world..

Muka budak yang tak sabar nak p jalan Jordan

Kami ke Jordan bersama keluarga Abang Zaidi. Bertolak dari rumah lebih kurang pukul 10 pm dengan menaiki teksi ke Al-Mafraq, Jordan...sempadan Jordan - Syria. Tambang teksi ke Al-Mafraq kalau tak silap Chik Na dalam RM 70 seorang. Bila sampai di Al-Mafraq kami dijemput oleh 2 org student Malaysia, Adam dan Ziyad ke rumah mereka. Perjalanan dari Damascus ke Al-Mafraq mengambil masa lebih kurang 1.30 minit termasuk urusan passport dan visa di kaunter imigresen. As Malaysian , we need to pay for a visa to enter Jordan..tapi Chik Na dah lupa cost visa yang valid untuk 3 hari.

Faiz kat dalam teksi yang kami sewa ke Al-Mafraq, Jordan

Baru separuh jalan..Cik Sufia dah tertido
Hentian rehat between Syria-Jordan highway


Kami sampai di rumah student lebih kurang pukul12 mlm. After berehat dalam 2 jam kami bertolak ke Petra dengan menaiki kereta yang kami sewa. Kami menyewa 2 buah kereta untuk ke Petra..satu untuk keluarga abng zaidi dan satu lagi untuk keluarga kami. Kos sewa kereta sedan sehari adalah 50 JD , lebih kurang RM 250. Perjalanan dari Al-mafraq ke Petra mengambil masa lebih kurang 4 jam. Ziyad n En. Zaidi bergilir driving sepanjang perjalanan. Manakala Adam dan Abang Zaidi bergilir memandu kereta yang satu lagi.

Kami merentas padang pasir sepanjang perjalan ke Petra

Kami sampai di Petra lebih kurang pukul 5.45pagi..memandang masa tu musim sejuk semasa sampai tu hari dah terang benderang. Pada musim sejuk kawasan lawatan Petra ni beroperasi dari pukul 6 am hingga 5 pm. Fee untuk masuk ke Petra Archaeology Park adalah 50 JD bersamaan RM 250 seorang. Tapi kalau ada student pass fee untuk masuk ke situ cuma 1 JD bersamaan RM 5 je. Nasib baik la student yang bawa kami tu dah siap-siap pinjam student pass untuk kami.. so jimat banyak la... Untuk 4 orang cuma RM 20...jika dibandingkan RM 1000 yang sepatutnya kami bayar...



Chik Na bersama isteri Abang Zaidi, kak Aisyah dan anaknya Nadirah di dlm bangunan visitor center.

Information pasal Petra
Memandangkan mata dah mengantuk, layan je lah gambar-gambar kat bawah ni....










The Treasury... dalam citer Tahajud Cinta tadi ada tunjuk tempat ni 




Kami mengambil masa lebih kurang 5 jam jugak la berjalan dalam Petra Archaeology Park nih... penat kaki hanya tuhan yang tau... Kalau ikutkan untuk menjelajah Petra ni kena mengambil masa 2 hari baru habis tapi memandangkan Chik Na hanya bayar 1 JD je..cukuplah 5 jam menghayati architect dan tamadun zaman dahulu kala ni... Di sini jugak pernah dilakukan pengambaran cerita Indiana Jones dan Transformer.

Kalau nak tau lebih lanjut pasal Petra Archaeology Park ni boleh ke website http://www.petrapark.com ,http://www.atlastours.net/jordan/petra.html or http://en.wikipedia.org/wiki/Petra.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates