Ads 468x60px

Labels

Thursday, October 28, 2010

- Bermalam di hospital

Last Saturday Chik Na bermalam di hospital menemankan tok wan di hospital bersama mama, uncle dan isterinya. Sebenarnya dah lama Chik Na tak bermalam di hospital .. last kenangan bermalam di hospital semasa menemankan arwah nenek di Hospital Universiti di Kubang Kerian. It is nearly 6 years ago. Malam tu Chik Na tak boleh tido sangat sbb terkenangkan arwah nenek dan arwah baba Chik Na. Suasana di hospital malam tu lebih kurang sama ketika menemankan arwah baba dan arwah nenek di HUSM cuma kali di Hospital Golok, Thailand.

Keadaannya hospital di Msia dan Thailand lebih kurang sama...bersih, teratur dan sunyi sepi pada waktu malamnya. Memandangkan Tok Wan Chik Na dimasukkan ke wad private wing..so wadnya tak berapa ramai pesakit. Kalau tak silap Chik Na tak sampai 10 org pesakit. So kami yg menemankan Tok Wan dapat tido di sofa bed sorang satu..agak selesa jugak lah walaupun bermalam di hospital :-)

View from level 6 private wing Sg. Golok Hospital

1. kaunter nurse 2. Peralatan untuk kegunaan pesakit disusun bersih di koridor belakang wad 3. Microwave, air panas, periuk elektrik dan juga TV untuk kegunaan keluarga pesakit 4. Suasana wad, setiap cubikel ade 4 katil 5. Fridge  untuk kegunaan keluarga pesakit disediakan di setiap cubikel 6. laluan masuk ke wad 7. kerusi malas juga disediakan 8. Kerusi roda tersedia untuk kegunaan.

A complete set patient bed.. satu malam cuma RM 20 untuk bilik 4 org. Sofa boleh diconvert jadi katil untuk peneman pesakit tido.. boleh muat tuk 2 org tido. Tempat sidai tuala juga disediakan, setiap penyidai towel ade no katil pesakit.
Sesungguhnya bermalam di hospital membuatkan Chik Na insaf dan pentingnya hubungan kekeluargaan yang erat, rapat dan penuh kasih sayang.

Saturday, October 23, 2010

-At Sultan Abdul Aziz Airport, Subang

Chik Na sedang tunggu aeroplane kat bawah ni nak berlepas... need to go back to Kota Bharu for a while.


Balik KB disebabkan Tok Wan Chik Na kena stroke last Tuesday. Nak balik last selasa tapi disebabkan anak-anak sibuk exam, terpaksa la Chik Na pendamkan dulu hasrat untuk balik KB dengan harapan semoga tiada apa-apa terjadi terhadap Tok Wan. Lagipun mama Chik Na bagitau  keadaannya stable dan tidak kritikal. Insyaallah Chik Na akan dapat menziarahinya petang ini.... semoga tok wan cepat sembuh

Friday, October 22, 2010

- Tak pernah lupa

Sejak kami beli kereta yg kami guna sekarang, setiap tahun En. Zaidi akan mendapat sekeping kad ucapan hari lahir dari Pengurus Besar jenama kereta yg kami guna. Rasanya ni dah kali ke-6 En Zaidi mendapat kad ucap selamat hari lahir dari mereka. 


Dan setiap kali mereka hantar kad ucapan hari lahir selalunya akan dikirim bersama "a small token" like keychain, coaster dll. Tahun ni mereka sertakan sekeping voucher RM 10 untuk digunakan bila buat service kereta di authorise service center mereka. Walaupun nilainya kecil sahaja tetapi ianya membuat para pelanggan berbesar hati dan berbunga-bunga bila menerimanya.

Voucher ni hadir tepat pada ketikanya sebab Chik Na memang nak hantar kereta service di Global Amity pada minggu depan :-)

Monday, October 18, 2010

- Makan-makan lagi

Hari minggu yg baru berlalu Chik Na masih lagi sibuk dengan acara makan-makan. Hari sabtu tengahari ex-staff Chik Na yang mengambil tempat Chik Na dulu ajak lunch kat rumah dia di Kota Damansara. Meriah jugak, satu department dia jemput lunch..ada macam macam makanan... macam open house raya jugak :-). Dalam dok sibuk nak bersembang lupa plak nak snap gambar.

Hari Ahad petang neighbour satu taman a.k.a ex-companymate a.k.a clasmate buat besday party untuk anak bongsu dia. Sebenarnya saja ja nak gathering dok sembang sembang sambil minum petang  ..

Besday girl tersenyum gembira

Sedap gak kek black forest ni..
Gambar ni plak diambil masa open house  taman perumahan Chik Na last 2 week... makan jugak.. antara wajah wajah assistant chef kat taman

Thursday, October 14, 2010

- Aktivti last weekend

Last weekend Chik Na masih bz dengan jemputan open house walaupun syawal da berakhir pada Jumaat yg lalu. Hari Jumaat malam tu ada jemputan rumah best fren anakanda Chik Na, Faiz. Open house ni memang meriah, khemahnya je macam khemah pengantin dan lauk pauknya pun macam kenduri kawin gak :-)

Yang seronoknya kanak-kanak la.. Disediakan games.. main tikam tikam.. pilih small card then tgk dapat hadiah ke tak.. Yang bestnya boleh ambik card tu sampai dapat hadiah ;-)

 Kanak-kanak tgh beratur nak ambik card
 Ada beberapa papan hadiah yg disediakan

Hari Sabtu petang plak kami ke Marc Residence, KLCC sempena besday cousin Chik Na yg ke-2 dan open house Aidil Fitri yg dah abis ;-). Besday party ni dibuat di area kolam renang dan bertemakan Barney. Malam tu Barney dan rakan rakan datang buat persembahan buat si kecil Sara Sofia. Anak-anak Chik Na teruja la..janji balik cepat tapi bila dengar ada Barney show terus tak jadi balik cepat.


With auntie, cousins and Faiz
Faiz with geng Barney
kanak-kanak bz dengan aktiviti yang diaturkan
Kek besday bertemakan Barney buat Sarah Sofia dan butterfly cake for Qistina

Last sekali acara potong kek dengan Barney and the Geng
Then after balik dari KLCC we all pergi ke another open house kat Bukit Puchong. Open house rumah adik kakak ipar ni memang meriah. Tiap-tiap tahun mesti ada open house. Yang uniknya open house ni berkonsepkan gerai gerai makanan....ade lebih dari 10 gerai. Antaranya gerai yg ada kat situ..gerai sate, chow kuetiew, putu bambu, laksa penang, dll.. semuanya dibuat apabila tetamu order ;-) ...

Pukul 1 pagi baru Chik Na sekeluarga sampai rumah...sungguh penat rasanya walaupun hanya pergi makan sahaja






Friday, October 8, 2010

- Asam Pedas Tenggiri cara Pak Engku

Semalam Chik Na masak asam pedas ikan tenggiri.. Resipinya Chik Na guna resipi Pak Engku yg selalu kat Wanita Hari Ini tuh...


Sedap jugak asam pedas tenggiri pak Engku ni.. resipi asal namanya Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri Dengan Mangga. Masa buat ni Chik Na tak masukkan buah mangga sebab malas nak g Fishmart beli buah mangga tuh ;-)

Kalau nak tau resipinya beli la buku "Santapan Gulai Tradisi Pak Engku". Ada 70 resipi masakan traditional. Last week Chik Na try Masak Lemak Cili Padi Ayam... pun sodap. Sufia kata masakan lemak tu sedap macam masakan babysitternya :-)

Buku resipi Pak Engku

Thursday, October 7, 2010

- Lama tak berblog

Assalamualaikum...

Dah lama Chik Na tak berblog...  mood "M" tahap melampau :-). kalau dikira dah sebulan lebih Chik Na tak berblog.. tiap-tiap pagi on netbook or PC kononnya nak menulis sesuatu tapi end up tak tulis apa-apa jugak. Hopefully start today, Chik Na akan rajin berblog kembali :-)

Sempena Syawal yg masih berbaki ni, Chik Na nak la minta maaf zahir dan batin sekiranya selama berblog or mengomen blog , ade perkataan yg menguris hati kawan-kawan dan rakan blogger. 

Wah.... nampaknya bila Chik Na melawat dan membaca blog rakan blogger, Aidil Fitri tahun ni disambut dengan meriah sekali. Gambar-gambar yg disertakan menunjukkan wajah wajah ceria belaka. Begitu juga bagi Chik Na sekeluarga. 6 hari sebelum Syawal Chik Na dah berada di kampung halaman En. Zaidi dan sehari sebelum Syawal Chik Na balik pula ke kampung halaman Chik Na di Kota Bharu. Bagi keluarga Chik Na, raya  tahun ni bertambah meriah sebab Che Su Chik Na pun meraikan Syawal dirumah keluarga Chik Na. Hari raya ke-4 Chik Na sekeluarga balik semula ke kampung halaman En Zaidi di Kota Kuala Muda. Perancangan asal nak balik pd raya ke-3, tapi disebabkan hari ahad tu jalan keluar dari Kelantan semuanya jammed teruk so kami menangguhkan perjalanan kami keesokkan harinya. Kedengaran agak memenatkan kan!!! KL - Kota Kuala Muda - KB - Kota Kuala Muda....tapi keseronokkan berjumpa ahli keluarga dan beraya bersama mereka membuatkan rasa penatnya berbaloi... dan dapat mengeratkan silaturahim sesama keluarga. Ehh  ... ehh... syawal ke 2 kami sempat juga menziarah datuk Chik Na dan saudara mara serta bershopping di Sg. Golok, Thailand.

Masa balik Kedah sebelum raya sempat ke Pekan Rabu Alor Setar... Masa tu punyailah ramai orang shopping raya di sekitar pekan rabu
 anak anak bermain bunga api di malam aidil fitri
salah satu foto Aidil Fitri ...suka gambar ni..sebab semuanya riang gembira
Bergambar with Tok Wan di Thailand
Sempat bawa anak-anak and their cousin mandi manda kat Pantai Pulau Sayak, Kota Kuala Muda sebelum balik KL 

.... dan tak sah kalau pergi P.Sayak kalau tak makan or beli mee udangnya bawa balik :-)

Itulah antara sorotan kisah Chik Na sepanjang aidil fitri di kampung halaman.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates