Ads 468x60px

Labels

Saturday, August 28, 2010

- Onde-onde

Atas permintaan puteri  Chik Na, Sufia, semalam Chik Na buat kueh onde-onde ataupun dipanggil jugak buah melaka ni. Asalnya Chik Na nak beli je kat Bazaar Ramadhan berhampiran rumah tetapi disebabkan terkejut dengan harga onde-onde kat Bazaar Ramadhan, Chik Na terus tak jadi beli. Balik rumah terus buah sendiri, kebetulan tepung beras pulut dan gula manisan dah ade stok kat rumah cuma singgah minimarket beli kelapa putih. Daun pandan pun melambak kat belakang rumah.

Bukannya susah pun buat onde-onde nih.. Kosnya pun tersangatlah murah tapi cuba bayangkan bazaar ramadhan kat rumah Chik Na jual 7 biji sebesar ibu jari Chik Na dengan harga RM 1... hu hu hu... kalau beli takkan nak beli 7 biji je..sure nak kena beli lebih. 7 biji tu Sufia sorang pun tak cukup :-). Bukannya kedekut cuma Chik Na rasa tak berbaloi beli dengan harga tersebut sedangkan kueh ni cara buatnya teramat senang dan bahannya bukannya mahal pun.

Rupa onde-onde Chik Na buat..Dengan 250gm tepung pulut Chik Na dapat lebih dr 50 biji onde-onde nih ... silap hari bulan petang ni pun kena buat lagi sebab puteri Chik Na dah hint nak makan onde-onde lagi..


Kadang Chik Na rasa peniaga kat bazaar Ramadan ni betul-betul mengambil kesempatan ke atas orang yang bekerja dan tak sempat menyediakan sendiri makanan untuk berbuka. Sejak berenti kerja beberapa tahun kebelakangan ni, Chik Na memang jarang beli makanan kat Bazar Ramadhan, semalam tu adalah kali pertama Chik Na pergi bazar Ramadan dlm bulan puasa ni. Bila Chik Na browse thru gerai gerai bazar ramadhan tu ternyata makanan yg dijual agak mahal jika dibandingkan sebelum bulan Ramadhan.

Thursday, August 26, 2010

- Kerenah Sufia berpuasa

Alhamdulillah dah 16 hari kita berpuasa maka bermakna 16 hari jugaklah Chik Na tak berblog...  mood "M" yg melanda berpanjangan plak kali ni... tapi hari ni Chik Na nak berkongsi cerita mengenai puteri tersayang Chik Na, Sufia. 

Alhamdulillah sepanjang 15 hari yang lalu Sufia berjaya berpuasa penuh dengan jayanya walaupun pada hari pertama around 6.30pm dia dah start merengek nak buka puasa..tapi Chik Na mengalih perhatiannya dengan memujuk bermain sambil belajar dengan bantuan LOGICO :-) dan disebabkan leka bermain, alhamdulillah Sufia berjaya berpuasa penuh pada hari itu dan seterusnya.

Tiba-tiba on Wednesday last week, Sufia start merungut tak mahu berpuasa sebab most of kawan kindienya tak berpuasa penuh, kalu ade yg berpuasa pun cuma 3,4 orang je..tu pun hanya separuh hari... maka bermulalah dugaan buat Chik Na setiap petang hari persekolahan.  Ada je kerenah yang dia buat supaya Chik Na beri lampu hijau untuk berbuka puasa...tapi Chik Na selalu dapat cari idea or kata-kata agar dia meneruskan puasanya. Tiap pagi pula Chik Na kena pujuk supaya berpuasa... bermacam reward la Chik Na janjikan... Tapi hari ni pagi-pagi lagi dia dah bagitau dia tak mau berpuasa... reasonnya best fren dia kat kindie pun tak nak puasa hari ni... Bila Chik Na pujuk supaya berpuasa dia menangis dan tak mau mandi plak... nak tak nak Chik Na bagi green light supaya tak berpuasa hari ni... Tapi dari menangis dia mengamuk plak sebab dia cakap dia takut tak dapat pahala jika dia tak berpuasa.... dalam hati Chik Na berkata "tau pulak dia nak pahala berpuasa"

Jenuh jugak pujuk dia supaya stop mengamuk walaupun dah bagi green light tak berpuasa hari ni... agaknya dia berpikir-pikir nak continue puasa or tak.. last last after dah puas pujuk dan agaknya dah kering tekak sebab mengamuk dia senyap sendiri dan cakap nak susu... Tapi bila Chik Na dah buat susu dan pakaikan baju kindie dia tak plak minum susu tu... Chik na rasa dia still rasa bersalah kalau dia tak berpuasa :-). Tapi bila dah kunci pintu dan masuk kereta tiba-tiba Sufia teringat plak susu dia.. nak tak nak buka balik pintu sebab takut dia mengamuk lagi sekali pagi-pagi...Chik Na memang tak suka anak-anak buat hal pagi-pagi sbb buat spoil mood Chik Na untuk hari tu je.. maka tinggallah 1 hari Sufia dari berpuasa setakat ni ... harapnya esok dia akan continue berpuasa penuh sebab takde anasir luar yg akan memperdayakannya ... susah jugak nak melatih anak-anak berpuasa ni... banyak dugaan dari kawan-kawannya.. Masa melatih Faiz dulu takde masalah plak.. Faiz, dari umur 5 tahun dah berpuasa penuh..tapi macam macam reward la kena bagi..he he he

ps: tahun lepas Sufia hanya tinggal puasa selama 4 hari je .. sehari masa hari pertama, dan balancenya sebab demam.

Wednesday, August 11, 2010

- Selamat Menyambut Ramadhan dan Selamat Berpuasa

Alhamdulillah hari ni semua rakyat Malaysia yang beragama Islam dah mula berpuasa dan di kesempatan yang ada ni rasanya tak terlambat lagi untuk Chik Na ucapkan Selamat Berpuasa untuk rakan-rakan maya Chik Na. Semoga kita beroleh keberkatan dan rajin-rajinlah beramal di dalam bulan yg mulia ini. Chik Na juga memohon maaf sekira ada perkataan yg Chik Na taip di blog ini  atau komen-komen diblog kawan-kawan ade yang menyinggung perasaan.


SELAMAT BERPUASA

Tuesday, August 3, 2010

- Resipi Tart Nenas

Atas permintaan a  few blogger, Chik Na sertakan resipi tart yang Chik Na dapat dari Shida. Harapnya Shida tak marah la Chik Na share resipi tart yg sedap ni dengan rakan blogger yg lain :-)



Bahan-bahan:

250gm butter
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji kuning telur sahaja
tepung gandum ikut lembut (Chik Na mulakan dengan 250gm kemudian ditambah sedikit demi sedikit  sehingga x melekat pada tangan dan boleh diterap)
jem nenas (yang ni Chik Na beli readymade brand nona)

Cara-cara:

1) Pukul butter dan kuning telur
2) Masukkan susu pekat
3) Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
4) Terap adunan ikut bentuk yang disukai dan letak jem nenas diatas.
 (nak letak jem strawberry pun bole)
5) Bakar pada suhu 160'C selama 20 min 


Sila abaikan hasil buatan yg kurang memuaskan ..almaklumlah 1st time buat tart

Selamat Mencuba ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates