Ads 468x60px

Labels

Sunday, May 31, 2009

- Aktivity cuti Sekolah : main water color


Hari ni Sufia sibuk nak main water color lagi, smlm dia dah lukis guna water color tapi mamanya malas nak guide so biar je dia lukis ntah ape-ape sorang sorang dia. Faiz lak semalam asyik dok buat origami. Hari ni mamanya rajin sikit nak guide Faiz & Sufia melukis guna water colour.

Memandang takut tertumpah water colour or semak kat dalam rumah, kami bentangkan tikar dan buat lukisan kat porch depan rumah. Sufia ni memang suka buat lukisan sejak dia dia join class art and craft kat Q-dees. Banyak dah lukisan sufia dah jadi mural kat dinding rumah kami.

Faiz & Sufia kat porch buat lukisan

Hasil kreativiti Faiz, dia kata cikgu ajar kat sekolah.


Bendera Malaysia ni Sufia yang color.

Sufia punya. Lukisan ni tiup ngan straw

Sufia yang color lukisan "keluargaku" ni.

Bila gambar kete can ni mestilah Faiz yang lukis.

Faiz punya lagi

Yang ni pun Faiz punya. Beria-ia dia tiup guna straw.

Terpaksa suruh Faiz & Sufia stop melukis sbb nak kena pergi kenduri kesyukuran kat rumah Uncle di Wangsa Maju.


Saturday, May 30, 2009

Ayah Ri bagi Selipar Rumah

Jap tadi my brother yang tinggal sama ngan kami, Ayah Ri bagi selipar untuk pakai dalam rumah kat Faiz and Sufia. Seronok sangat anak-anak.

Sebenarnya malam sebelumnya Ayah Ri dah beli selipar ni, gambar Sin Chan & Minnie mouse tapi bila ukur kaki they all, just betul betul ngam ngan kaki they all. Memandangkan they all ni cepat besar, Ayah Ri decide nak tukar. Nasib masa try tu they all dah tido kalau mesti tak mau tukar sebab selipar Sin Chan & Minnie Mouse tu cute sangat.

Ni selipar Sufia

Yang ni pulak selipar untuk Faiz

Friday, May 29, 2009

Hepi BeSdaY FaiZ

Semalam kami celebrate besday Faiz yang ke - 8. Faiz dapat hadiah jam BEN- 10 dari Ayah Ri, Pencil case Transformer dari Batrisya dan Memo Pad & Pen dari Aidil. Mama and abahnya belum decide nak bagi hadiah apa ... ingat nak bagi duit untuk saving je sebab mainan rasanya Faiz dah ade macam macam benda.

Sebelum celebrate besday kat umah, jemput Faiz kat sekolah then bawa dia & Sufia pergi A&W..saje je nak buat Faiz rasa special pada hari lahir dia.. dah la abah takde nak celebrate bersama.


Kek besday beli kat Jusco je and a bit small sebab dah janji ngan Faiz, the real celebration will be masa balik KB cuti sekolah nanti. Dia nak kek BEN 10 secret recipe.





Tuesday, May 26, 2009

- Hari Ini Hari Gaji -

Hari ni selepas ambik Sufia dari sekolah, terus pegi Alamanda ... nak cari sandal untuk Sufia. Sandal lama dah putus lagipun esok dia nak pergi lawatan ke Muzeum TUDM and melawat ke kilang Coklat Berry's dengan kawan kawan Q-deesnya. She is so excited about the trip, al-maklumlah first time nak naik bas. Kat Msia tak pernah bawak dia naik bas or even LRT. Masa dok Istanbul dulu selalu la naik bas or LRT masa family outing sebab kat Istanbul hubby takde kete, so terpaksa la guna public transport.

Berbalik pasal Alamanda... masa mula sampai punyalah rasa hairan, nape la ramai orang. Dalam dok hairan tu teringat Fenda kat MHI pagi tadi cakap hari ni hari gaji... Patut la ramai orang, gaji dah masuk rupanya. Alamanda tu kan berdekatan dengan government opis, so kakak kakak and abang abang pun sibuk la bershopping and makan makan dengan teman-teman. Teringat zaman semasa bekerja dulu, aku pun sama macam depa jugak ..ha ha ha. Tapi hari ni walaupun aku dah tak bekerja tapi aku pun ikut bershopping sama kat Alamanda :). Bak kata Cik Mas ... "i always treat my husband's money as my own money" ... Terasa bertuah nya diri ini dapat husband yang tak kedekut dan baik hati. Thanks a lot Abang.

Daripada nak beli sandal Sufia je, end up beli barang lain lagi ..

1. Cawan Correlle: Dainty Flower , sale at 50%. Actually last Saturday pergi Warehouse Correlle sales kat PJ, tapi cawan utk Dainty Flower ni dah abis, yang ade cuma piringnya aje. Masa tu gamble je beli piringnya 6 biji dengan harapan lain kali sales beli pulak cawannya. Nasib jumpa kat Parkson tapi mahal RM 2.50 sebiji dari masa Warehouse Sales kat PJ tu. Piring dan cawan ni beli sebab nak padankan dengan set pinggan yang dah beli lama dulu .. masa still kerja dulu lagi..rasanya dah 3,4 tahun dulu.

2. Susu anak 3 kotak

3. Botol Air bros untuk Sufia

4.Buku recipe "Just Dessert" kat MPH, buku untuk Faiz & Sufia. Buku recipe tu biasanya buat collection je, trynya idak.. hubby selalu cakap, "bila la agaknya Na nak guna buku resipi yang berlambak tu".

5. Biskut famous Amos ; tengok !!!! still beli jugak cookies ni walaupun dah ade banyak buku recipe untuk Chocolate Chip ni ..hu hu hu

Last last rasanya aku yang tak bergaji ni yang bershopping lebih dari orang yang makan gaji....




Saturday, May 23, 2009

- Dah Kena Tinggal ....

Semalam hantar hubby kat airport around 12 o'clock. Flight hubby ke Damascus pukul 2 pagi transit melalui Dubai sebab takde direct flight ke sana so terpaksa la hubby naik Emirates. Actualy boleh jugak naik Kuwait, Etihad or Qatar Airline tapi flight depa tu takde tiap tiap hari ke KL, hubby kata nanti bila nak balik nak kena balik hari yang specific je.

Masa kat kaunter Emirates Faiz and Sufia cbuk tanya bila lagi kita nak naik kapalterbang Emirates. Anak anak suka naik flight ni sebab nanti dapat toys and alat tulis. Lagipun bila naik Emirates, online movie and games untuk kanak kanak ade beratus-ratus. Tuu la bila travel naik Emirates selalunya Faiz jarang tido sbb asyik main game or tgk movie. Meal untuk kanak kanak pun very fancy untuk menarik budak budak makan.

Around pukul 9 pagi, hubby sms dah sampai Dubai. Kena tunggu flight ke Damascus dalam 7 jam. Dalam around pukul 10 mlm lak hubby sms dah sampai airport Damascus and dlm 11 mlm selamat sampai ke hotel. Alhamdulillah my hubby dah selamat smapai ke destinasinya.

Friday, May 22, 2009

- Sob sob sob .. sedih nak kena tinggal

Hari ni rasa diri mandom je sebab malam nanti hubby dah nak kena pergi kerja lagi ..kali ni pergi Damascus, Syria plak. Sedih sedih jugak tapi kalau hubby tak pergi kerja, alamak akan miss la "soru" kami sekeluarga. Dengan keadaan ekonomi dunia yang agak slow, susah jugak hubby nak dapat job baru as a freelance engineer ni. Apa pun syukur al hamdulillah sebab Allah masih memberi rezekinya kepada kami sekeluarga. Walaupun menunggu confirmation about sebulan lebih akhirnya dapat jugak job kat Syria ni.

Maka akan bermulalah kembali rutin hidupku, hantar & ambik anak sekolah, hantar & ambik anak pi tuisyen kelas dll lagi. Segala urusan rumah terpaksa la buat sendiri. Kalu hubby ader, semuanya dia yang buat...kalau nak ke mana mana pun, ader orang tolong drivekan...

Hmm...pagi pagi lagi selepas hantar Sufia tadika kami terus pergi ke Syria embassy lagi, hubby nak kena dapatkan authorization dari Duta Syria di Malaysia utk buat work permit kat Damascus nanti. Memandangkan Syria Embassy berdekatan ngan Tabung Haji, singgah jap Tabung haji update buku. Kata hubby memandangkan Q kami utk mengerjakan haji lambat lagi iaitu 2015, so dia plan nak ajak aku pergi buat umrah. Kalau dikurniakan kesihatan yang baik dan diberi peluang olehNYA, plan nak pergi hujung tahun ni...teruja jugak nak pergi Mekah ni...banyak yang nak kena belajar ni, agar sempurna rukun rukun umrah nanti. Hubby takpe la..dia dah buat umrah kalau tak silap 3 kali masa dia bekerja kat Jeddah tahun lepas. Basically dia dah paham cara and rukun buat Umrah tu..

Berbalik kepada cerita p embassy tadi, rupanya bila nak mintak signature duta depa tu kena bayar setiap document 6 Euro kat CIMB Menara Olympia...tak boleh kat CIMB cawangan lain... hu hu hu ..can ne la plak nak pergi Menara Olympia tu, kurang arif ngan jalan area segitiga KL ni, nasib baik la ader E71, boleh la guna GPS. Rupanya tak jauh dari embassy, dlm 3 km je..

Disebabkan kena patah balik ke embassy utk collect document selepas bayar, kami berkejar masa sebab nak kena balik rumah by 11.30 am. Kalu tak Faiz menangis la tunggu kat rumah bila van sekolah KAFA hantar balik nanti.

Seperti di duga kami terlambat dlm 10 minit, sampai je dekat guard house..dah nampak Faiz tgh menangis dekat pondok guard tu :). Kesian Pak Guard tu kena cool down kan Faiz. Ni yang susahnya bila takde maid nih, nak pergi mana kena berkejar bila time anak balik sekolah.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Followers

Latest Comments

Follow by Email

Visitor

Free Counter

Pageviews last month

 
Blogger Templates